Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dvije osobe poginule su u eksploziji koja se desila jutros na Palama kod Sarajeva. Jedan od ubijenih je vlasnik kafića i pripadnik kriminalnog klana sa tog područja.

Vlatko Mačar, vlasnik ugostiteljskog objekta “Omerta”, i Milan Vlaškić poginuli su u eksploziji koja se dogodila jutros u 9:20 sati na autobuskoj stanici na Palama. Povrijeđen je Rade Magazin iz Bratunca. Portparol Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo Danka Tešić:

«U ulici N.Tesle u Palama, ispred ugostiteljskog objekta «Omerta», nepoznati izvršilac je aktivirao eksplozivnu napravu, usljed čega su dva lica poginula, dok je jedno lice zadobilo teške tjelesne povrede i nalazi se u Kliničkom centru u Kasindolu. U pitanju je putničko motorno vozilo Golf 2. Ići ćemo kasnije s informacijama da li je bio u vozilu ili je prišao vozilu, pa je aktiviran eksploziv. Po ovlaštenju dežurnog tužioca, radnici Kriminalističke policije vrše uviđaj. Istraga je u toku.»


Prema izjavama očevidaca na mjestu eksplozije bilo je nekoliko desetina građana koji su na autobuskoj stanici čekali prevoz. Polupani su prozori na nekoliko kuća u blizini stanice, a dijelovi automobila pod kojim se nalazila eksplozivna naprava, letili su u prečniku od sto metara.

Inače, smrtno stradali Vlatko Mačar, otprije je poznat po vezama u kriminalnim krugovima. Dovodi se i u vezu sa nekoliko slučajeva ubistava počinjenih na području Istočnog Sarajeva. Mačar je slovio i za pripadnika kriminalnog klana, a prema informacijama iz Centra Javne bezbjednosti Istočno Sarajevo, bavio se krađom i iznudom automobila. Bio je jedan od trojice optuženih u slučaju ubistva Željka Todorovića i njegove supruge Mikice na Palama iz 2004, ali je optužba propala zbog nedostatka dokaza.

Njegovo ime se pominje i u još niz drugih ubistava i pokušaja ubistava na području Istočnog Sarajeva. Načelnik uprave krim policije Republike srpske Gojko Vasić.

«Nije sporno da je Vlatko Mačar lice koje je bilo upleteno u određene i istrage i radnje i krivične istrage koje nisu, nažalost, na sudu došle do epiloga koji je vjerovatno trebao doći.»

Vasić navodi i da je Mačar bio prisutan na nedavnom izricanju presude Slobo­danu Jan­ko­viću i Pre­dragu Do­ma­ze­to­viću iz Pa­la, koji su pred banjalučkim okružnim sudom oslo­bođeni op­tužbe za ubis­tvo vla­sni­ka paljan­ske dis­ko­te­ke "Eni­gma" Srđana Đurića:

«... da je on bio u gledalištu i da je tu praktično došlo do određenih prijetnji s njegove strane prema ovoj ekipi kojoj se sudilo.»

Prošle godine, Mačar je boravio i u Srbiji, gdje je također bio privođen. Lider Narodnog fronta Dragomir Babić kaže da je ubistvo Vlatka Mačara samo nastavak mafijaških obračuna i niza ubistava u Istočnom Sarajevu koja ne jenjavaju još od druge polovine 90-tih godina:

«Preko 80% djela ubistava i tih eksplozija tih naprava se dešava na tom području. To je dokaz da ni Ministarstvo unutrašnjih poslova ni pravosuđe ne shvataju ozbiljno situaciju. Nije to veliko područje, to je jedna kriminalna banda koja se obračunava između sebe, što dovodi u opasnost i bezbjednost običnih građana. Već ptice na grani znaju odakle duvaju vjetrovi i ko se s kim tu sukobljava.»

XS
SM
MD
LG