Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Izvješće bez velikih iznenađenja


Johannes Swoboda

Izvjestitelj za Hrvatsku Hannes Swoboda predstavio je u Vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta nacrt izvješća o napretku Hrvatske u pregovorima o članstvu u EU.

Konačni tekst izvješća bit će predstavljen koncem travnja, a do tada se mogu podnositi amandmani na ovaj nacrt.

Postignut je velik napredak, ima pohvala, ali ima i ozbiljnih kritika, to je sažetak nacrta izvješća o hrvatskom napretku u pregovorima o članstvu u Europskoj uniji. Nužnost da se pronađe rješenje Zaštićenog ribolovno-ekološkog pojasa (ZERP) prihvatljivo za sve zainteresirane, hitno ispravljanje nedostataka u načinu kako hrvatske vlasti koriste sredstva iz fondova Europske unije, jačanje dvojezičnosti i zapošljavanja manjina u pravosuđu i državnoj upravi i popravljanje imidža Haškog tribunala nakon razočaranja hrvatske javnosti haškim presudama „vukovarskoj trojci“ Šljivančaninu, Radiću i Mršiću – to su zamjerke. Pohvaljuje se pomake u borbi protiv korupcije i traži nastavak suzbijanja korupcije na visokim razinama, a pohvaljuje se i ukidanje administrativnih zapreka u poslovanju.

Premijer Ivo Sanader pozitivno je ocijenio ovo izvješće europarlamentarca Hannesa Swobode i da na njega gleda kao na potporu Hrvatskoj, dodajući da Swoboda sa izaslanstvom Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta sljedećeg tjedna dolazi u Zagreb. Za profesora zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti i veleposlanika u Sjedinjenim Američkim Državama u mandatu Račanove vlade Ivana Grdešića zanimljivo je da je primjerice borba protiv korupcije, koju je Swoboda pred koji tjedan stavio na prvo mjesto među zamjerkama Hrvatskoj, sada postala prva među pohvalama:

„Meni se čini da je riječ samo o premetanju standardnih prigovora i pohvala i da tu nema ničeg dramatičnog, ni u pozitivnom, ni u negativnom smislu. Ono što bi se moglo upisati hrvatskoj vladi kao olakotna okolnost je to da nije funkcionirala jedno tri-četiri mjeseca, pa je onda i to možda dodatno ocrnilo izvještaj koji EU sprema za nas.“

Kao da se u ovom izvješću primjećuje izvjesna zbunjenost Europske unije, koja ne zna što će sa neuralgičnim točkama u regiji, kaže profesor Grdešić:

„Meni se čini da EU odnosno Europska komisija ne zna točno što napraviti sa Srbijom i sa Kosovom. Pod pritiskom Sjedinjenih Država, ali i Rusije još uvijek nema sasvim jasan stav. Mislim da je to načelno neprincipijelno ponašanje Europske unije i prema Hrvatskoj i prema Srbiji u ovim okolnostima. Pitanje istih standarda za ulazak u isti savez ili za početak pristupa tom istom savezu izgleda da više ne vrijedi. Tako da mi se čini da je ovaj Swobodin odgovor Hrvatskoj također posljedica nepoznate budućnosti glede Kosova i Srbije.“


A Hrvatska – umjesto da pomogne u rješavanju krize u regiji – drijema, zaključuje naš sugovornik:

„Meni se čini da je hrvatska vlada tu jedno vrijeme u teškom drijemežu. Ne samo zbog izbora, već općenito ne vodi nikakvu vanjsku politiku. Da ona tumači Swobodi, Solani i ostalima što bi, po našem sudu, trebalo napraviti sa Kosovom i sa Bosnom i Hercegovinom, kako mi tu da budemo partner i suradnik, dakle da oni ovise o nama, onda bi sve te stvari izgledale drugačije.“

I saborski zastupnik socijaldemokrata i ministar europskih integracija u Račanovoj vladi Neven Mimica kaže kako su svi naglasci iz izvješća poznati otprije, samo što je izmiješan redoslijed. Zanimljivo je da on ocjenu iz izvještaja o velikom napretku Hrvatske razumije kao pokušaj nalaženja alibija za europski dio krivice za slab napredak u pregovorima:

„Većina problema je u našem reformskom kapacitetu, koji u velikom broju poglavlja još nije dovoljan. Međutim, ima problema i u brzini koju određuje evropska strana. Evropska strana može osigurati tempo pregovora, odnosno odrediti brzinu kojom se može doći do zajedničkih pregovaračkih pozicija, u situaciji kada zbog ZERP-a ili zbog bilateralnih problema današnji predsjedavajući – Slovenija – faktički ne želi razgovarati o otvaranju nekih poglavlja. Prema tome, ovo izvješće na neki način pokušava umanjiti problem evropske strane – ocjenama da pregovori ne idu tako loše, odnosno da je napredak postignut.“

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG