Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Objavljen dio podataka o telefonskim računima službenika


Zahvaljujući nevladinom sektoru, građani Crne Gore su po prvi put u prilici da saznaju koliki su računi mobilnih telefona dijela državnih službenika. Nakon odluke da se ti računi plaćaju iz džepa građana, odnosno iz budžeta, nevladina organizacija Centar za građansko obrazovanje je uputila zahtjev Vladinim institucijama i parlamentu da daju javnosti na uvid visinu telefonskih računa zaposlenih. Do danas tom zahtjevu je udovoljeno samo djelimično.

Nakon što je Centar za građansko obrazovanje uputio parlamentu i svim institucijama pod Vladom Crne Gore zahtjev o uvidu u visinu telefonskih računa službenika odgovorio je samo dio tih institucija. Prema riječima Daliborke Uljarević, izvršnog direktora ove nevladine organizacije, odgovor je poslalo nekoliko ministarstava, uprava i direkcija i Uprava policije. Tako se, na primjer, u odgovoru Uprave policije navodi da oko 870 korisnika ima plaćen telefonski račun od 5 do 50 eura, a decembarski račun za oko 1600 mobilnih telefona koje koriste službenici Uprave policije iznosio je oko 20 hiljada eura. U Ministarstvu inostranih poslova, pravo na službeni telefon ima 59 zaposlenih, pri čemu je ukupan decembarski račun iznosio nešto preko 2000 eura. U Centru za građansko obrazovanje očekuju da i ostale državne službe takođe objave visinu telefonskih računa, kaže Uljarević:
"Nadamo se da ćemo u narednih par dana dobiti od ostalih ministarstava kako ne bismo ponavljali zahtjev za slobodan pristup informacijama, odnosno nadamo se da nećemo imati ćutanje administracije jer ipak se radi o novcu poreskih obveznika koji su budžetom planirani i ne postoji nijedan jedini razlog da ne dobijemo takav odgovor od nadležnih organa".
Najveći problem ova nevladina organizacija ima sa Skupštinom Crne Gore. Na nekoliko puta ponovljen zahtjev Centar za građansko obrazovanje do danas nije dobio informaciju koja se odnosi na brojeve mobilnih telefona predsjednika, potpredsjednika i poslanika, kao ni službenika čiji se računi plaćaju iz budžeta:
"Skupština u posljednjem periodu pokazuje izuzetnu zatvorenost prema građanima i prema civilnom društvu i imamo isto iskustvo sa nekim drugim zahtjevima za slobodan pristup informacijama, i ja se zaista nadam da je to razultat nekog trenutnog zagušenja poslom u samoj Skupštini, a da to neće biti stav koji je već formiran prema primjeni zakona o slobodnom pristupu informacijama".
Do momenta slanja ovog izvještaja, nijesmo mogli da stupimo u kontakt sa sekretarom Skupštine Milanom Radovićem i dobijemo odgovor da li će Skupština dati informacije o telefonskim računima. Podsjetimo. Krajem prošle godine administrativni odbor je donio odluku da se iz budžeta plaćaju telefonski računi poslanicima Skupštine Crne Gore i tada su gotovo svi poslanici saopštili da nemaju ništa protiv da njihovi brojevi telefona budu dostupni građanima kao i računi. Zašto do toga nije došlo kao ni do odgovora na zahtjev Centra za građansko obrazovanje pitali smo Branku Bošnjak, poslanicu Pokreta za promjene i člana Administrativnog odbora:
"Potpuno se slažem sa nevladinom organizacijom koja je tražila da to treba da bude dostupno građanima. Ako smo već donijeli odluku kao Administrativni odbor da poslanici imaju moglućnost da odaberu službeni broj, taj broj treba da bude objavljen na sajtu i treba da bude na uvid građanima, s obzirom da se plaća iz budžeta, odnosno da poreski obveznici odvajaju sredstva za plaćanje mobilnih telefona. Administrativni odbor je donio odluku krajem decembra mjeseca da se ona počne realizovati od prvog januara, ali za realizaciju odluke je odgovoran generalni sekretar Skupštine".
Poslanica Branka Bošnjak kaže da je opozicija potpuno za dostupnost brojeva telefona:
"Vjerovatno vladajućoj većini SDP - DPS i ne odgovara da se njihovi brojevi nađu na sajtu i da se vidi koliko oni zaista troše iz budžeta novca za telefone i za ostale privilegije. Što se tiče opozicionih stranaka, mislim da smo mi u principu svi za tu transparentnost i dostupnost naših troškova koji idu na račun građana Crne Gore".
  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

XS
SM
MD
LG