Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Veslanje u drugu stranu


Vojislav Koštunica glasa u prvom krugu predsedničkih izbora, 20. januara 2008

Iako je do drugog kruga predsedničkih izbora u Srbiji ostalo još samo šest dana, Demoktraska stranka Srbije izbegava da otvoreno podrži svog koalicionog partnera, predsedničkog kandidata DS Borisa Tadića. Postavlja se pitanje kako će pasivan stav stranke premijera Vojislava Koštunice uticati na opredeljenje birača u drugom izbornom krugu.

Iako je za pobedu lidera DS Borisa Tadića u drugom krugu predsedničkih izbora, prema svim analizama, presudna podrška njenog koalicionog partnera DSS, ova partija, ni nekoliko dana uoči izbora, ne izlazi sa jasnim stavom. Portparol DSS-a Andreja Mladenović je na insistiranje novinara poručio da će ta stranka “možda” narednih dana poslati neku poruku biračima. Oni, međutim, nisu odgovorili na naše pitanje kada bi se to moglo dogoditi budući da je do izborne tišine ostalo još samo tri dana:
"Mislim da će predsedništvo stranke, ukoliko bude bilo potrebe, zauzeti određeni stav."
Iako se slaže sa ocenama da je za Tadićevu pobedu, podrška DSS-a od velikog značaja Milan Nikolić iz Centra za proučavanje alternativa ukazuje na novi fenomen koji se uoči drugog kruga zapaža kod birača u Srbiji, a to je strah i ujedinjavanje u korist pobede demokratske opcije:
"Mislim da je to posledica pre svega ozbiljnosti situacije jer se Srbija zaista nalazi na jednom raskršću – može ići ka Evropi ili ka veoma nedefinisanoj, ali vrlo nesigurnoj, budućnosti, odnosno samoizolaciji. Dakle, građani su se uplašili i možda ćemo imati čak veću izlaznost nego u prvom krugu i možda ta izlaznost u drugom krugu pretegne u korist Tadića."
Umesto podrške politici koja je definisana koalicionim sporazumom sa DS-om, premijer Koštunica nedavno je izjavio da se neće dogoditi "ništa strašno" ukoliko Tomislav Nikolić u drugom krugu osvoji najveći broj glasova i postane predsednik. Jedan od brojnih uslova i ultimatuma koje DSS ispostavlja predsedniku Srbije je i onaj koji je usledio uoči drugog kruga, a kojim se od Tadića za podršku na izborima traži da jasno kaže da Srbija neće potpisati Sporazum o stabilizaciji sa EU ako Brisel pošalje svoju misiju na Kosovo. Iako je Tadić ovakav uslov odmah odbio, portparol DSS-a poručuje da eventualna podrška lideru demokrata zavisiti od njegove spremnosti da prihvati ovu “ponudu”.

Sve ovo navodi na zaključak da će podrška DSS lideru demokrata u drugom krugu izostati, a na pitanje da li će se osećati odgovornim za ishod izbora, odnosno eventualnu pobedu Tomislava Nikolića, portparol DSS Andreja Mladenović ovako odgovara:
"To su hipotetička pitanja, to je stvar ocene, ali oni koji biraju su građani Srbije."
U DS-u ne žele da komentarišu neizjašnjavanje DSS samo nekoliko dana uoči izbora, ali ponavljaju da neće pristati na ucene. Portparolka te stranke Jelena Marković:
"Mislim da bi to bilo zaista neočekivano, da bilo ko pretpostavi da Boris Tadić može odustati od svog predizbornog programa zavisno od toga šta je zahtev za podršku određene političke stranke. Logično je da temelji politike, na koncu i same Vlade, predsednika moraju ostati isti bez obzira na predizborne spekulacije i matematiku, a to je da se Srbija ne sme odreći EU."
Milan Nikolić na kraju zaključuje da će svu odgovornost za eventualnu pobedu Tomislava Nikolića u drugom krugu snositi Koštuničina DSS:
"Ako veslate u istom čamcu, to je koaliciona vlast. Ako su u susednom čamcu samo radikali i SPS, a vi u finišu veslate u drugu stranu, onda je jasno da pomažete susednom čamcu sa radikalima i SPS da pobedi – to je sasvim jasno i maloj deci, ali neki gaje iluzije da se može 'spinovati'. Ako jasno i direktno ne podrže Borisa Tadića oni faktički podržavaju Nikolića i biće odgovorni za njegovu pobedu."
  • 16x9 Image

    Iva Martinović

    Posle petooktobarskih promena počinje da radi na beogradskom radiju Studio B, u početku kao novinar-reporter, a potom i kao urednik informativnih emisija. U aprilu 2007. prelazi na Radio Slobodna Evropa, gde radi kao novinar-reporter i voditelj dnevnih informativnih emisija.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG