Dostupni linkovi

Reforme u četiri koraka


Gordon Brown

Uoči današnjeg sastanka lidera ekonomski najjačih evropskih zemalja - francuskog predsjednika Nikole Sarkozija, njemačke kancelarke Angele Merkel, italijanskog premijera Romana Prodija i predsjednika Evropske komisije Žoze Manuel Barosa, njihov domaćin, premijer Velike Britanije Gordon Brown izložio je put ekonomskih ferormi kojim bi se mogla izbjeći globalna recesija i ojačati svjestka ekonomija. Globalizacija je šansa, a ne rpijetnja, kaže Brown u svom autorskom tekstu za The Financial Times.

Velika Britanija domaćin je ključnim evropskim liderima koji žele naći način da se izbjegne globalna recesija. Čelnici najjačih evropskih ekonomija pokušaće da formulišu odgovor na nedavne finansijske turbulencije širom svijeta, uključujući I bankarske krize u Francuskoj i Britaniji. Očekuje se da britanski premijer Gordon Brown ugosti francuskog predsjednika Nicolas Sarkozyja, njemačku kancelarku Angelu Merkel, italijanskog premijera Romana Prodija i predsjednika Evopske komisije Jose Manuel Barrosa.
Uoči skupa, Brown je skicirao moguće poteze kojim bi se globalni finansijski lomovi iskoristili za unapređenje ekonomskih reformi I jačanje svjetske ekonomije. U svom autorskom tekstu za "The Financial Times", Brown podsjeća na jedan od zaključaka tek završenog Svejtskog ekonomskog foruma u Davosu, kojim se trenutna ekonomska situacija u svijetu ocjenjuje kao najveći izazov poslednje decenije. Međutim, britanski ministar tvrdi da su, tokom istorije, turbulencije bile upravo šansa za reforme, koje je moguće sprovesti u četiri koraka.

Prvo, banke moraju sprovoditi određene investicije uz veću transparentnost. Najsvježiji primjer Brown nalazi u objavi da je francuska banka Societe Generale izgubila više od sedam milijardi dolara, za što okrivljuje jednog svog berzanskog trgovca. I britanska vlada je takođe morala intervenisati u sopstvenom bankarskom sektoru pozajmljujući novac banci Northern Rock, kako bi spriječila da posrne pod teretom gubitaka nastalim zbog hipotekarne krize u SAD.
"Jedini razlog zbog kojeg smo intervenisali u banci Northern Rock je da obezbijedimo stabilnost britanske ekonomije. Vlada je intervenisala kako bi zaštitila depozitare I štednje, u isto vrijeme I ekonomsku stabilnost. Uvjeravam vas da je cilj svih nas da obezbijedimo najbolje uslove za naše poreske obveznike, I stabilnost britanske ekonomije u postojećim globalnim finansijskim turbulencijama", kaže Brown.
U svom tekstu za The Financial Times, kao drugi korak ekonomskih reformi britanski premijer navodi da bi Međunarodni monetarni fond trebao biti nezavisniji, te da međunarodna zajednica treba usaglasiti zajednički pristup I izgradnju "znaka upozorenja" koji bi najavio moguće finansijske krize. Treće, Brown zagovara veće korišćenje državnih fiskalnih politika, vezanih na primjEr za budžet I poreze, kako bi ojačali svoje monetarne politike u odnosu na visine poreza I inflaciju.
Britanija, koja je zadržala sopstvenu valutu, nastavlja da upravlja sopstvenom monetarnom politikom I rastom kamata, omogućavajući tako Londonu fleksibilnost u uslovima ekonomskog pada. Ali, kamatne stope za petnaest zemalja euro zone određuju se u frankfurtskoj Evropskoj Centralnoj Banci (ECB). Ubrzani rast vrijednosti eura u odnosu na dolar izazvao je ekonomske tenzije sa Francuskom, Španijom, i Italijom jer je najviše naštetio njihovom izvozu, a primorao ECB da smanji kamatne stope. Njemačka, koja je nastavila da bilježi dobre izvozne rezultate, podržala je politiku jakog eura koju sprovodi Evropske Centralne banke.
Britanski premijer Gordon Brown zaključuje da se sve države trebaju uzdržati od zaštitnih mjera poput taksi na uvoz. Umjesto toga, kaže Brown, vlade trebaju zagovarati politiku slobodne trgovine bazirane na shvatanju da je globalizacija šansa, a ne prijetnja.
XS
SM
MD
LG