Dostupni linkovi

U Briselu vlada panika


Evropska unija je ponudila Srbiji sporazum o trgovini i viznim olakšicama u pokušaju da doprinese pobedi "prozapadnog demokrate na predsedničkim izborima ove nedelje", ocenjuje svetska štampa.

Međutim, takav pristup Brisela je izraz očajanja, imajući u vidu da se oba kandidata suštinski ne razlikuju oko Kosova, najvažnijeg pitanja za EU.
"Posle sastanka ministara inostranih poslova EU izraženo je neuobičajeno očigledno mešanje u balkansku politiku zbog opšteg straha da će ekstremni nacionalista pobediti na izborima u nedelju samo nekoliko sedmica pre nego što se očekuje od EU da priznaju nezavisnost Kosova", ocenjuje londonski dnevnik Gardijan (Guardian). U Briselu vlada panika da bi "ultranacionalista iz Radikalne stranke Tomislav Nikolić" mogao da pobedi pro-zapadnog umerenog predsednika Borisa Tadića i "vrati Srbiju u nacionalističku izolaciju " iz vremena Slobodana Miloševića. Takođe se strahuje da će time Srbija da se vrati u rusko okrilje i bude suprotstavljena Zapadu oko Kosova. Ovaj list ističe da evropski komesar za pravosuđe Franko Fratini dolazi u sredu u Beograd da najavi uvođenje viznih olakšica, čime se očito namerava da se utiče na srpske birače uoči izbora.

Većina zemalja EU želela je da potpiše sporazum sa Beogradom o Stabilizaciji i pridruživanju koji bi otvorio put ka pregovorima o članstvu ali su Holadnija i Belgija zahtevali hapšenje Ratka Mladića kao uslov, tako da je umesto toga dogovoreno da se Beogradu ponudi potisivanje sporazuma o liberalizaciji trgovine i o olakšanju putovanja u EU.

U sličnom tonu Njujork tajms (New York Times) piše da svojom odlukom EU želi da pošalje "jasan znak Srbiji da će se njen put ka
članstvu u EU otvoriti ako odbije nacionalističkog pro-ruskog kandidata u drugom krugu predsedničkih izbora i uhapsi preostale osumnjičene za ratne zločine." Njujork tajms navodi mišljenje analitičara koji smatraju da bi pokušaj EU da poveže rezultat izbora u Srbiji sa budućim članstvom mogao da postigne suprotan efekat i ohrabri nacionaliste u Srbiji."Nikolić pokušava da iskoristi povređen nacionalni ponos igrajući na kartu razočarenja američkom i evropskom podrškom nezavisnosti Kosova" čije se proglašenje očekuje idućeg meseca.

"Fajnanšel tajms" (Financial Times) nešto drugačije tumači odluku EU da ponudi Srbiji trgovinske olakšice umesto sporazuma o pridruživanju. EU ministri odložili su da potpišu sporazum o bliskim odnosima sa Srbijom uprkos zabrinutosti da bi to odlaganje moglo da ide na ruku pro-ruskom ultra nacionalističkom kandidatu na predsedničkim izborima u Srbiji. Fajnenšel Tajms ocenjuje da EU želi da privuče Srbiju i da "ukroti nacionalizam koji je doveo do Balkanskih ratova 1990." ali da istovremeno pokaže da čvrsto stoji iza zahteva da se izruče Haškom tribunalu preostali optuženici za ratne zločine.

"Vol Strit džornal" (The Wall Stree Journal) piše da EU gleda na izbore u Srbiji kao na referendum o njenom "evropskom putu". Međutim, ovaj list ocenjuje da se Nikolić i Tadić u suštini ne razlikuju oko Kosova, što je ključno pitanje za Brisel. Nedavna ponuda EU ubrzanog prijema Srbije u zamenu za njeno prihvatanje nadgledane nezavisnosti Kosova, bila bi konstruktivna pre nekoliko godina. Međutim, u ovim okolnostima kada gotovo svi političari u Srbiji rezolutno odbijaju takvu mogućnost, ta ponuda Brisela je izraz očajanja. Uprkos tome, politika Evropske unije kao da ne uvažava tu realnost. Izgleda da joj je važnije da sačuva iluziju da se Srbija približava evropskim standardima, uključujući civilnu kontrolu vojske, vladavinu prava i punu saradnju sa Haškim tribunalom. Nastojanje Brisela da pomogne Beogradu čak iako ne ispunjava uslove uglavnom ide u prilog Vojislavu Koštunici koji je spreman da prihvati članstvo u Evropskoj uniji samo pod uslovima koje on postavi. Takvim pristupom, EU podriva poziciju istinskih prijatelja u Srbiji, piše Vol Strit Džornal. Nikolićeva pobeda bi značila prestanak bilo kakve saradnje sa Haškim tribunalom. Međutim, to i ne bila tako loša vest, jer bi u tom slučaju Evropska unija napokon morala da odustane od nagrađivanja lažnih reformi u Srbiji, odnosno da počne uslovljavati podršku stvarnim napretkom koje ostvare vlasti u Beogradu, ocenjuje Vol Strit Džornal.
XS
SM
MD
LG