Dostupni linkovi

Balkan pred prelomnom odlukom


Olli Rehn
Olli Rehn

Komesar za proširenje Olli Rehn u autorskom tekstu za današnji Guardian piše da vjeruje u evropsku budućnost regiona. Srbiji treba poslati snažan signal o evropskoj budućnosti, odlukom da ćemo uskoro potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa tom zemljom, i otpočinjanjem pregovora o viznim olakšicama, piše Rehn.

Balkan se ove godine suočava sa prelomnom odlukom između prevazilaženja nasljedja ratnih devedesetih i ponovne nestabilnosti i ekstremnog nacionalizma, ocjenjuje u tekstu za današnji Guardian komesar za proširenje Evropske unije (EU), Olli Rehn.

"Iako bi odluka za prvu opciju vodila ka stabilnosti regiona, prosperitetu i evropskim integracijama, mnogi komentatori smatraju da je druga opcija neizbježna.Ja se ne slažem sa prorocima propasti. Postoji odredjena prijetnja nestabilnosti u trenutku rješenja statusa Kosova. Ali, posljedice ne moraju biti destabilizirajuće ukoliko EU bude odlučna i jedinstvena u koordiniranom odgovoru."
Ishod kosovskog pitanja, navodi Rehn, neće tako direktno uticati ni na jednog drugog činioca medjunarodne politike kao na EU – ni Rusiju niti SAD – i zato smo spremni da preuzmemo odgovornost za podršku stabilnosti i napretku regiona. Tokom proteklih godina, dodaje evropski komesar, balkanske zemlje poduzimale su stalne, iako neujednačene, korake ka evropskom članstvu, koje su i dalje vazna motivacija za reforme.

"Jasno je da je budućnost regiona u EU, a većina stanovnika regije bi željela integraciju što prije. Nakon što su to učinile druge balkanske države, Evropa sada očekuje da BiH i Srbija ispune preostale uslove za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU. Želio bih da vidim kako obije zemlje prave taj odlučujući korak, ne samo zasto što bi ih to približilo EU, već prvenstveno zbog benefita koje bi time donijeli sopstvenim gradjanima.", navodi Rehn.
Evropski komesar još piše da su oni koji su propricali propast BIH bili u krivu i dodaje da je napravljen važan napredak u policijskoj reformi, uz odvajanje državnih i policijskih nadležnosti.

Kada je riječ o Srbiji, ministri inostranih poslova EU trebali bi danas poslati snažan signal o njenoj evropskoj budućnosti, tako što će odlučiti o skorašnjem potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Srbija je blizu pune saradnje sa Medjunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, što je najvažniji uslov da zemlja okrene list jednog od najmračnijih perioda u svojoj istoriji.
To je uoči današnjeg sastanka Rehn ponovio i novinarima u Briselu:
"Trebamo poslati jak signal ljudima Srbije o njihovoj evropskoj budućnosti, odlukom da ćemo uskoro potpisati Sporazum o stabilizaciji i asocijaciji", kazao je Rehn uoči sastanka ministara inostranih poslova EU.
U svom autorskom članku za Guardian, Rehn tvrdi da Srbija ima veliki institucionalni kapacitet za brzo kretanje ka EU, kao i šanse za status kandidata, možda čak i tokom ove godine. Gradjani Srbije rijetko imaju tako jasan izbor izmedju nacionalističke prošlosti i evropske budućnosti, tvrdi Rehn. EU je spremna da poželi Srbima dobrodošlicu, ne samo kroz odnos sa njihovom državom, već i na individualnom nivou - dokaz za to je odluka Komisije da ove sedmice otpočne dijalog o viznim olakšicama, podsjeća evropski komesar. Budućnost Balkana zato može biti daleko od crnih predvidjanja. U EU nije nikada bilo tako jake volje da se podrži zalaganje Zapadnog Balkana za evropske vrijednosti i životni standard. No, konačno, o budućnosti svojih zemalja trebaju demokratski odlučiti gradjani regiona - zaključuje evropski komesar za proširenje Olli Rehn.
XS
SM
MD
LG