Dostupni linkovi

Tri praščića i sloboda govora


Nenad Pejić

Nije li proglašavanje nepodobnom priču o tri graditelja koji imaju likove praščića sa obrazloženmjem da vrijedja muslimane i kauboje toliko besmislena da vodi ka - općoj zabrani svega i svačega?

Čitao sam nedavno svojim kćerkicama priču o tri praščića koji su gradili one kućice od slame, drveta i cigle, pa im je došao vuk i oduvao prve dvije kuće, a oni se spasili kod trećeg praščića koji se gradio kuću od cigle. Pokušavao sam ih učiti kako se stvari u životu mogu raditi na razne načine - brzo i loše ili sistematski i dobro, kako je nekad dobro više vremena provesti u učenju nego u igri. Otac kao svaki drugi, priča koju sam i ja kao mali znao, i djeca kao svaka druga.

Prošli tjedan je u Pragu demonstriralo oko 200 neonacista zahtijevajući za sebe slobodu govora. Skup je održan u Pragu nakon što je gradonačelnik Plzena, takodjer češkog grada, zabranio demonstracije koje su bile sazvane na dan prve deportacije Židova u koncentracioni logor!!

Takodjer prošli tjedan, u Afganistanu, sud je jednog 23-godišnjeg studenta, Sayed Perwiz Kambakhsha, osudio na smrtnu kaznu, jer je distribuirao papir koji je bio "protiv islama". Kasnije se saznalo da je on na svojoj Internet stranici prenio tekst nekog iranskog studenta. Kambakhsh je bio uhapšen u listopadu prošle godine. Jedan sudija tvrdi da je Kambakhsh priznao zločin!! U Kabulu, misija UN-a potvrdjuje da je ovaj kolega osudjen od strane tri suca na sjednici bez prisustva optuženog i izražava uvjerenje da se "tako ne služi pravdi." Naravno, neki islamski autoriteti, poput glavnog tužioca u provinciji Balkh gdje je Kambakhsh osudjen, tvrdi da je on kriv i da zaslužuje kaznu jer je "vrijedjao i pogrešno interpretirao islam".

Prošli tjedan, u Iranu, vlasti su sa izborne liste skinule 4.000 kandidata za parlamentarne izbore. Od 7000 prijavljenih kandidata vlasti se nije dopalo 4.000 kandidata, jer su na ovaj ili onaj način "vrijedjali islam":

Danas je jedan američki Admiral, zove se Gregory Smith, dokazivao da u Iraku teroristi upotrebljavaju djecu za samoublačke napade. Naveo je primjere iz Tikrita i Mosula. Slični primjeri su još ranije zabilježeni u Palestini, a jedan je 14-godišnjak uhvaćen u Afganistanu sa sličnim namjerama. Sreća njegova, bomba nije eksplodirala i dječaka je pomilovao tamošnji predsjednik.

I, naravno, kakve sad veze imaju sve ove vijesti sa onom pričom o tri praščića na početku? Morao sam se sjetiti te priče kada sam pročitao tekst iz londonskog "The Times-a" od 24. siječnja. List, naime, izvještava da je jedna dječja priča, bazirana na onoj priči o tri praščića, stigla do finala nekog takmičenja. Nekome je, naime, palo na pamet da napravi priču nazvanu "The Three Little Cowboy Builders" ("Tri mala kaubojska graditelja") i dao im likove ona tri praščića. Priča je dobila i neke druge nagrade, ali je žiri, ovaj put, odbio da nagradi autore, jer priča "može uvrijediti muslimane", a mogu se naći "uvrijedjeni i kauboji"!!??

Tako, dakle, mi, obični smrtnici, imamo pred sobom neomedjene količine apsurda:

- nacisti u Pragu traže slobodu govora!! Oni isti koji su drugima zabranjivali ne samo slobodu govora, nego i sam život i koji su svoje frustracije za postojanjem htjeli obilježiti na dan prve deportacije Jevreja!

- u Afganistanu je jedan 23-godišnji student osudjen na smrt samo zato što je "pogrešno tumačio" Islam. Osudili su ga oni isti koji se kunu u podršci NATO-u kad im brani zemlju od Talibana!!

- u Iranu sa liste kandidata skidaju 4.000 kandidata za parlament jer nisu podobni!! Sa liste ih skidaju oni isti koji pričaju o slobodi!

- u Iraku teroristi natjeravaju djecu da opasaju bombe i krenu u samoubilačke napade, oni isti koji govore o napretku, o vjeri i slično!

- a u Londonu se nepodobnom proglašava crtana i virtualna priča o tri graditelja, jer imaju likove ona tri praščića i jer bi se muslimani mogli uvrijediti!!

Ako smijem, da pitam: koji bi se to muslimani mogli uvrijediti?

- oni koji osudjuju na smrt onog studenta samo zato što je dijelio neki tekst?

- oni koji u Iranu proglašavaju više od polovine kandidata nepodobnim da izadju na izbore?

- oni koji u Iraku djeci zakopčavaju bombaške opasače?

- ili stotine muslimana koje poznajem ili koje sam sreo i kojima bi ova priča bila do suza smiješna?

Hoće li sada neka komisija u nekoj državi zabraniti izigravanje ruglu kukastog krsta, jer bi to povrijedilo onih 200 Pražana koji su u ljubavi sa Hitlerom? Ili će neka komisija zabraniti ismijavanje komunističkih simbola, jer bi to moglo uvrijediti Staljiniste? Ili će se neko sjetiti da nepodobnim proglasi Snjeguljicu, jer bi to moglo uvrijediti one koji misle da je "zločin" imati više od jednog muškarca u životu, a Snjeguljica je, bože moj, imala čak sedmoricu patuljaka? Hoće li se neko sjetiti da u nekoj multietničkoj državi zabranjuje viceve o Bosancima koji su uvijek glupi, Crnogorcima koji su uvijek lijeni, Slovencima koji su uvijek škrti... zato što to ugrožava i potkopava bratstvo i jedinstvo! Ili će neko zabraniti onaj crtić u kojem ona ptica pravu budalu od kojota zato, jer to vrijedja ljubitelje životinja!!!

Nije li proglašavanje nepodobnom priču o tri graditelja koji imaju likove praščića sa obrazloženmjem da vrijedja muslimane i kauboje toliko besmislena da vodi ka - općoj zabrani svega i svačega? Ako se neko može naći i uvrijedjen gledajući pomenutu ili bilo koju drugu dječju priču - pa dobro, neka mu bude, ne mora gledati, niti kupiti knjigu.

Ali, ako bi se pravila definirala po željama svakog pojedinca - pravila nebi ni bilo. A kad nema pravila - spasavaj se ko može. I, poput onog najstarijeg praščića, počni graditi kuću od cigle.

XS
SM
MD
LG