Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sporni predlog Zakona o svojinskim odnosima


Crnogorska obala, Herceg Novi

Prema pisanju podgoričke štampe, Socijaldemokratka partija zahtijevaće dodatnu stručnu raspravu o predlogu Zakona o svojinsko pravnim odnosima kojim će biti dopušteno stranim državljanima da postanu vlasnici zemljišta u Crnoj Gori.

Kakav je odnos ostalih partija prema predlogu novog Zakona o imovini?

Za sada je samo Demokratska partija socijalista spremna da podrži Zakon o svojinsko pravnnim odnosima kojim će biti omogućeno strancima da postanu vlasnici zemljišta u Crnoj Gori. Prema riječima poslanika, Zarije Franovića, taj zakon je prioritet čime će biti jasnije ko kupuje zemljište po Crnoj Gori:

"Mislim da je to trebalo čak i ranije da se donese, što je i u ekonomskoj agendi Crne Gore, a i ekonomsko fiskalnoj politici od strane Ministarstva finansija takođe zacrtano, ne samo taj zakon jveć i set vrlo značajnih zakona. Mislim da će se onda raščistiti neke stvari. Da ne pričamo kako kupuju ovi, kupuju oni tajkuni. Ja sam pristalica da se mora donijeti taj zakon u Crnoj Gori baš upravo zbog prodaje nekretnina, a da li je dobro ili nije, iako nijesmo donijeli taj zakon, nekretnine i dalje doživljavaju bum i na Crnogorskom primorju i na sjeveru i u to se možemo uvjeriti svakodnevno i kada su u pitanju stambene jedinice i kada je u pitanju gradsko građevinsko zemljište."

U Socijaldemokratskoj partiji će tražiti dodatnu stručnu raspravu o Zakonu o svojinsko pravnim odnosima. A prema pisanju "Vijesti" podrška tom zakonu još nije sigurna. Pokret za promjene neće dati podršku tom zakonu. Poslanik ove stranke, Emin Duraković, kaže da se potupna liberalizacija može dozvoliti tek pred ulazak Crne Gore u Evropsku uniju, kada u Crnoj Gori budu usvojeni standardi i kada se bude znalo ko i na koji način kupuje zemlju:

"Jer se zakon koji tretira imovinska prava stranaca usvaja u parlamentu dvotrećinskom većinom što znači da je neophodna podrška i Pokreta za promjene. Zakon koji potpuno bez ikakvih ograničenja liberalizuje tržište nekretnina u Crnoj Gori mi u ovom trenutku nećemo podržati i upravo na fonu stavova institucija Evropske unije smatramo da prostor koji je u Crnoj Gori vrlo ograničavajući resurs moramo štititi i u ovom tranzicionom periodu do ulaska u Evropsku uniju moramo uvesti neke zaštitne mehanizme kada govorimo o sticanju nepokretnosti od strane fizičkih i pravnih lica."


U Srpskoj listi smatraju da nije dobar dosadašnji način kupovine zemljišta u Crnoj Gori, jer nije provjeravano odakle stiže novac, niti da li je čist. Poslanik Radojica Živković:

"Imali smo slučaj da se jedna zemlja, određenim tajkunima, prodaje i po nekoliko puta. Prvo kupi jedan kod vlasnika iz Crne Gore, a onda međusobno prodaju za duplo veću cijenu svaki sljedeći. Znači da se radi o klasičnom pranju novca. To se lako moglo utvrditi kod nadležnih organa da je u pitanju pranje novca, na žalost, to se radi u sprezi sa vlašću. Mi jesmo za to da stranac može da kupi pravo na korišćenje zemljišta u Crnoj Gori, ali ne nikako da ima i vlasništvo. To je pravno moguće regulisati i ako ne bude nekako naši pravnici će vjerovatno dati amandmane na predloženi zakon da se omogući obavezna kontrola porijekla novca sa kojim se zemlja kupuje."

U Socijalističkoj narodnoj partiji kao i u ostalim opozicionim partijama smatraju neprimjerenim da se na vanrednoj sjednici bez prisustva javnosti donosi sistemski zakon kakav je Zakon o svojinskim odnosima. SNP će insistirati da državljani bivše SFRJ koji su imali vlasništvo nad nepokretnostima u Crnoj Gori do proglašenja nezavisnosti budu izjednačeni sa građanima Crne Gore. Samo pitanje zakona, prema riječima Velizara Kaluđerovića, je zakašnjelo:

"U pogledu svojinskih ovlašćenja i stranih fizičkih lica nad nepokretnostima u Crnoj Gori pitanje koje je zakašnjelo s obzirom na način, na koji je Vlada netransparentno ispregovarala uslove povodom potpisanog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Na žalost, Vlada nije ostavila, kao što je to učinjeno kod jednog drugog broja država koje su u približno sličnoj situaciji kao Crna Gora na putu pridruživanju Evropskoj uniji, da se za to obezbjedi određeni prelazni period."
  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

XS
SM
MD
LG