Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Najava Bushovog govora o stanju nacije


George W. Bush

Američki predsjednik, George W. Bush, održaće u utorak ujutro, po srednjoevropskom vremenu, govor o stanju nacije na zajedničkoj sjednici oba doma Kongresa.

Prema najavama iz njegova ureda, Bush će pozvati zastupnike da što prije prihvate predložene mjere za poticanje privrede, kojoj prijeti recesija.

Obraćanje o kojem je riječ, posljednji je govor američkog predsjednika o stanju nacije nepunih godinu dana do isteka njegova mandata. Portparol Bijele kuće, Dane Perino, objavila je unaprijed da u tom govoru "nije realno očekivati" nove političke inicijative. Obraćanje zastupnicima oba doma Kongresa trebalo bi trajati oko četrdesetak minuta, a Bush mlađi je navodno nedjelju proveo uvježbavajući govor.

U redovnom subotnjem nastupu na nacionalnom radiju, američki je predsjednik, George W. Bush, naznačio što će biti light motiv:

"U ponedjeljak uveče govoriću Amerikancima o stanju nacije. Izvjestiću ih da smo u posljednjih sedam godina napravili veliki napredak, kako kod kuće , tako i u inostranstvu. Reći ću im takodje da imamo još nekog nezavršenog posla, i da ga moramo okončati zajedničkim snagama."

Ono što Bush naziva velikim napretkom iskazano u brojkama izgleda ovako: 2000. godine Bush mlađi je od Billa Clintona naslijedio SAD sa suficitom od 3 triliona dolara. (1 trilion = 1.000.000.000.000). U sedam godina, o kojima govori , uspio je sve to potrošiti i napraviti deficit od dodatnih 4 triliona dolara.

Bushovim ranijim govorima u Kongresu dominirali su veliki projekti - rat protiv terorizma, invazija Iraka, razvoj alternativnih goriva, djelomična privatizacija socijalnog osiguranja, proširenje programa Medicare i druge.

Visoki dužnosnik administracije kazao je da će tema ovogodišnjeg biti "Povjerenje i davanje ovlasti", tj. o tome kako omogućiti Amerikancima da više odlučuju o vlastitim životima, umjesto da se okreću dužnosnicima u Washingtonu.

"Njegov govor bit će odbrana njegove filozofije vjerovanja u Amerikance, nastojanja da ih se podstiče u donošenju dobrih i mudrih odluka, posebno da ih se podstakne da zadrže više svoga teško zarađenog novca, umjesto da ga šalju u Washington," najavila je Dana Perino.

Bush će, također, pozvati na strpljenje prema ratu u Iraku, i neće najaviti smanjivanja broja američkih snaga u toj zemlji. I ovaj put mu je izgovor da očekuje procjene svojih generala o stanju na terenu.

Posljednji govor o stanju nacije Bush drži u vrijeme kada se ratu u Iraku ne vidi kraja, kad je privreda na ivici recesije, a njegova popularnost na rekordno niskoj razini od ispod 30 posto. Njegovo ime postalo je tako nepopularno da ga se u zahuktaloj predsjedničkoj kampanji ne spominju ni članovi njegove, Republikanske stranke. Naprosto, kao da ga nema.

  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG