Dostupni linkovi

U Zagrebu obilježen Dan sjećanja na holokaust


Koncentracioni logor Auschwitz , odeća zatvorenika
Koncentracioni logor Auschwitz , odeća zatvorenika

U Zagrebu je u nedjelju obilježen Međunarodni dan sjećanja na holokaust, koji se po odluci Ujedinjenih naroda obilježeva na obljetnicu oslobođenja najstrašnijeg nacističkog logora smrti – Auschwitza.

Na spomen između 5,5 i 6 milijuna Židova ubijenih u nacističkom holokaustu, dvije zagrebačke židovske zajednice – Židovska općina Zagreb i Židovska vjerska zajednica Beth Israel, održale su u nedjelju komemorativne skupove, sa temeljnom porukom da se takvo zlo više nikada nikome i nigdje ne ponovi. Predsjednik Beth Israela, Ivo Goldstein, govorio je na komemoraciji u zagrebačkoj sinagogi:

“Mi obilježavamo ovaj dan prisjećajući se svih žrtava, kojih je bilo između pet i po i šest milijuna, ali i sa sviješću da je holokaust nad Židovima koji se dogodio tijekom Drugog svjetskog rata samo po dužini - najveći, po prostoru na kojem se događao - najobimniji i po broju žrtava – najveći, ali da je tijekom 20. stoljeća bilo još genocida kojih se na ovaj današnji dan isto tako moramo prisjećati.”

Predsjednik Društva hrvatsko-izraelskog prijateljstva, Slavko Goldstein, kazao je kako je uz mnogobrojne žrtve, bilo i onih koji su spašeni, kao on koji je u vrijeme holokausta bio dječak.

U Hrvatskoj ima 104 osobe koje su proglašene “Pravednicima među narodima” zbog pomaganja Židovima u vrijeme holokausta. Potpredsjenica hrvatske Vlade, Jadranka Kosor, na komemoraciji u Židovskoj općini Zagreb kazala je kako je razdoblje holokausta na sramotu cijelog čovječanstva.
XS
SM
MD
LG