Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Manje od dva mjeseca do početka suđenja hrvatskim generalima Gotovini, Čermaku i Markaču za ratne zločine u akciji "Oluja" Haški sud objavio je prvi dokaz tužiteljstva – vojnu ekspertizu akcije.

Gotovinina obrana traži da se ekspertiza odbaci.

Hrvatski general, Ante Gotovina, imao je punu kontrolu nad podređenima i sve relevantne informacije sa terena prije, za vrijeme i nakon akcije “Oluja” u ljeto 1995. godine, navodi se među ostalim u gotovo 700 stranica ekspertize koju je napisao vojni stručnjak Tužiteljstva – Belgijanac, Reynaud Theunens (Rejno Tunens).

“Gotovina je prisutan kada se izvješćuje o slučajevima pljačke i paleža i u najmanje jednom slučaju pokušava prikriti neke od tih zločina," kaže se među ostalim u ekspertizi.

"Na temelju dokumenata koji su proučeni za potrebe ovog izvješća nema indikacija da je Gotovina poduzeo mjere protiv počinitelja ili njihovih zapovjednika," zaključuje Theunens.

Gotovinin branitelj, Luka Mišetić, tvrdi da je Theunensova ekspertiza pristrana, jer je on zaposlenik Haškog tužiteljstva:

“Mi apsolutno nismo iznenađeni njegoim izvješćem, jer – naravno – što bi bilo kada bi zaposlenik Tužiteljstva dao ekspertizu haškom sudu u kojoj bi tvrdio da je Gotovina nevin!”

On upozorava i da ekspertiza u najvećem dijelu ne predstavlja zaključke ili ocjene stručnjaka, nego puko prenošenje činjenica oko čije autentičnosti još nije postignuta potrebna suglasnost tužiteljstva i obrane.

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG