Dostupni linkovi

Datum ulaska Hrvatske u EU pod znakom pitanja


Zastava EU
Zastava EU

Hrvatska se posljednjih dana našla na udaru kritika iz Europske unije s ozbiljnim upozorenjem da bi mogao doći u pitanje sasvim izgledni rok da ona 2011. godine postane punopravnom članicom Europske unije.

Očekivalo se da će nova vlada krenuti novim zamahom prema Europskoj uniji, ali dogodilo se obratno - nakon konstituiranja Sabora i Vlade iz Bruxellesa i Strasbourga su zapuhali hladni, nepovoljni i upozoravajući vjetrovi. Govori se i o mogućnosti blokade pregovora Europske unije sa Hrvatskom. Obzirom na to, saborski zastupnik iz Istarskog demokratskog sabora, Damir Kajin, dovodi u pitanje vanjskopolitičku umješnost premijera, Ive Sanadera:

"Želim isto tako vjerovati da će hrvatska vlada korigirati svoj vanjskopolitički nastup i da nas neće zaustaviti nekoliko godina u evropskoj čekaonici."

Probleme Kajin nalazi i u samoj nedavnoj predizbornoj kampanji i miješanju vanjskih i unutarnje-političkih tema, poput pitanja Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa - ZERP-a:

"U tom slučaju su i ovi iz Bruxellesa uputili Hrvatskoj jasnu poruku - Ne možete se igrati vanjsko-političkim temama za vlastita unutarnje-politička prepucavanja ukoliko želite biti punopravna članica Europske unije."

Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas je, po Kajinu, veći problem od korupcije i stanja u pravosuđu.

U Europi misle drugačije. Izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku, Hannes Swoboda, neposredno prije formiranja vlade, o ministrici pravosuđa, Ani Lovrin, govorio nam je u prošlom vremenu, te je po tko zna koji put istakao problem korupcije:

"Ne radi se samo o sitnoj korupciji na niskoj razini, nego i na visokoj. Mislim da će se novi ministar pravosuđa, i ne samo on, morati ozbiljno pozabaviti tim velikim problemom. Prijašnja ministrica nije vladala situacijom, nije imala moć da zaista nešto učini, možda čak i zato što to nije željela, ali to je sada već druga stvar. Mislim da je korupcija veliki problem i jasno želim poručiti budućoj vladi da je to bitna stvar. Ako cijelo pravosuđe ne funkcionira dobro, tada je, naravno, korupcija prikrivena, te se zapravo ne goni."

Ivo Sanader je i nakon ovakvog stava na mjesto ministrice pravosuđa opet postavio Anu Lovrin. I inače u vladi je malo što mijenjao. Ostao mu je kao jedan od jačih ministara Božidar Kalmeta, čiji vozač je osuđen za reketarenje, a unutar vlade zarotirana su i dva ministra, koje se izravno vezivalo uz korupcionaške afere, što europskim političarima, naravno, nije promaklo. Dosadašnji ministar obrane, Berislav Rončević, je dobio resor Ministarstva unutarnjih poslova. Da je kojim slučajem bio predložen da nastavi obavljati funkciju ministra obrane, hrvatski predsjednik Stipe Mesić bi bio protiv toga zbog korupcionaške afere nabavke kamiona, kako je to prije nekidan u emisiji "S predsjednikom uz kavu" objasnio Hrvatskom radiju:

"Tražio sam da se utvrdi lanac odgovornosti. To nismo dobili. Kamioni su kupljeni. Oni su došli izvan svih rokova, a što je najvažnije, nisu došli vojni kamioni."

Ipak, Mesić je dao povoljno mišljenje za imenovanje Branka Vukelića, koji je s mjesta ministar gospodarstva, prebačen na mjesto ministra obrane. Kako se za njim vuče rep afere u Brodosplitu, gdje je on još uvijek predsjednik nadzornog odbora, a iz kojeg je nestalo šest milijuna dolara, to je ponukalo saborskog zastupnika Marina Jurjevića da kaže:

"Bude li nas gospodin Vukelić branio, kao što je branio Brodosplit od korupcije - Ajme majko nama svima."

Ove slučajeve gubitka vjerodostojnosti, kad je u pitanju borba protiv korupcije, Europa bilježi, te stoga ne čude pritisci. Ima tu i neprincipijelnih pritisaka, poput onih da se Hrvatska odrekne ZERP-a, kaže Damir Kajin i kao zaključak dodaje:

"Živimo u jednom nesređenom i licemjernom svijetu, ali ako želimo ući u takvu jednu zajednicu, onda ćemo se morati prilagoditi i nekim njihovim pravilima."


XS
SM
MD
LG