Dostupni linkovi

Ban Ki Mun i Janša o Kosovu


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun ocijenio je da ako na Kosovu ostane status kvo postoji opasnost da situacija izmakne kontroli. Prvi čovjek svetske organizacije doputovao je u zvaničnu posjetu Sloveniji, gde je sinoć na Brdu kod Kranja razgovarao sa premijerom i predsedavajućim Saveta Evropske unije Janezom Janšom, a danas ćerazgovarati sa predsjednikom Danilom Tirkom, bivšim predsjednikom Milanom Kučanom i ministrom spoljnih poslova Dimtrijem Rupelom. Ban Ki Mun je izrazio zabrinutost, jer Priština i Beograd nisu postigli kompromisno rješenje u pogledu Kosova i jer je Savjet bezbjednosti još uvek podijeljen u pogledu budućnosti Kosova.
Janez Janša je istakao da je "EU čvrsto uvjerena da je slanje misije na Kosovo u skladu sa pravnom osnovom, koju daje rezolucija 1244". Janša je podsjetio da su slične rasprave o pravnoj osnovi za intervencije prije više od decenije vodjene u vezi sa BiH, a dok se raspravljalo o tome više desetina hiljada ljudi je ubijeno i protjerano.
Janša sinoć nije komentarisao 6. februar kao datum mogućeg proglašenja nezavisnosti Kosova, rekavši da se "u posljednje vrijeme pojavljivalo mnogo datuma" i nazvao to nagadjanjima.
XS
SM
MD
LG