Dostupni linkovi

"Molitva" za Nikolića


Marija Šerifović na predizbornom skupu Tomislava Nikolića u Beogradu
Marija Šerifović na predizbornom skupu Tomislava Nikolića u Beogradu

Politička podrška pobednice prošlogodišnjeg takmičenja za pesmu Evrovizije, Marije Šerifović, predsedničkom kandidatu radikala, Tomislavu Nikoliću, izazvala je reakcije u Evropskoj komisiji.

Zapravo, Evropska komisija je prošle godine ovu pevačicu imenovala za svog ambasadora za interkulturni dijalog. Nakon što su iz Brisela najavili da će preispitati njenu ulogu u Nikolićevoj kampanji, postavlja se pitanje može li ona ostati na mestu evropskog ambasadora.

Marija Šerifović, pobednica prošlogodišnjeg Eurosonga, koja je u Srbiji važila za heroinu koja je na velika vrata uvela zemlju u Evropu kada političari to ne mogu, uskomešala je domaću javnost kada je na početku predizborne kampanje u Srbiji izašla na binu sa kandidatom SRS Tomislavom Nikolićem i otpevala "Molitvu" za njegovu pobedu.

Iako nije davala nikakve političke izjave, Marija je sa svojom "Molitvom" uz lidera radikala bila na gotovo svim većim predizbornim skupovima, a u izbornoj noći je sa radikalima čekala rezultate u njihovom izbornom štabu. Ovim je svakako pridobila simpatije pristalica radikala, ali i razočarala, pa čak i razljutila one koji naginju drugačijim političkim opcijama u Srbiji.

Rekacije su usledile i iz Evropske komisije u Briselu koja je u decembru prošle godine Mariju Šerifović imenovala za svog ambasadora za interkulturalni dijalog. Portparol Evropske komisije, Džon Mekdonald:

„Njena politička opredeljenja i aktivnosti ni na kakav način ne predstavljaju poziciju EU u kontekstu predsedničkih izbora u Srbiji, koji su stvar građana Srbije. Međutim, komisija će ispitati da li postoje dokazi o izjavama gospođice Šerifović koji su suprotni ciljevima evropskog interkulturalnog dijaloga, jer bismo u tom slučaju morali da preispitamo njene dalje aktivnosti kao evropskog ambasadora.“

Komentarišući ove najave iz Evropske komisije, menadžer poznate pevačice, Saša Mirković, kaže za naš program da svaki građanin ima pravo na politički stav i opredeljenje, pa tako i Marija Šerifović:

„Što se tiče Marije, ona ima izjavu i, pošto je na odmoru, ja je citiram: 'Dobro se dobrim vraća.' Nema razloga da ne ostane na mestu ambasadora, zato što nije nikada iskoristila svoje ambasadorsko mesto u cilju promovisanja bilo čega što je protivno njenim stavovima. I ambasador ima pravo da misli svojom glavom.“

Na najave iz Evropske komisije da će preispitati ulogu Šerifovićeve odmah je reagovao predsednik Srbije i Nikolićev protivkandidat na izborima Boris Tadić, koji je naveo da je bilo kakavo preispitivanje apsolutno neprihvatljivo i da Marija Šerifović zaslužuje tu titulu. Ministar spoljnih poslova, Vuk Jeremić, najavio je da će na Tadićev zahtev intervenisati u Evropskoj komisiji da se Šerifovićevoj ne oduzme počasna titula ambasadora kulturalnog dijaloga.

Ipak, za muzičkog kritičara, Petra Janjatovića, rekcija Evropske komisije je normalna i očekivana, jer Marija Šerifović zastupa političke stavove koji se potpuno kose sa onim za šta se zalaže Evropa:

“Dosta mi je logično to što su odlučili da preispitaju njeno pojavljivanje u javnosti, zato što teret koji SRS vuče za sobom je zaista veliki. Te političke ideje su, da tako kažem, malo neusklađene sa onim što je normalan civilizacijski tok.“

S ovom ocenom slaže se i sociolog kulture, Milena Dragićević Šešić, koja navodi da podrška Marije Šerifović Tomislavu Nikoliću izuzetno loše utiče na imidž zemlje u Evropi:

„Jer se od ambasadora uvek očekuje, ne da budu politički neutralni, da imaju jednu jasnu viziju, da njihova politička podrška ide kandidatima koji promovišu dijalog, interkulturalnu komunikaciju i otvorenost prema svetu i Evropi. Politička opcija, koju je u ovom trenutku podržala Šerifovićeva, promoviše skepticizam prema međunarodnoj saradnji i ksenofobiju.“

Ona navodi da vreme u kojem je usledila reakcija Evropske komisije ne ide u korist proevropskih snaga u Srbiji:

„Ono što jeste nespretno je izjava Evropske komisije između dva kruga izbora, jer ona više pogoduje srpskom mentalitetu večitog kontriranja nego što pogoduje nečem drugom od davanja očite podrške kandidatu koji je proevropske orijentacije.“
XS
SM
MD
LG