Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kosovo izbačeno sa deklaracija


Srpski proizvođači i distributeri koji plasiraju robu na Kosovo suočili su se sa naredbom Ministarstva trgovine Srbije da na proizvođačkoj deklaraciji ne navode Kosovo kao mesto na kojem plasiraju svoju robu.

Prema vladinim tvrdnjama povređen je Zakon o oglašavanju, jer se Kosovo ne može pominjati kao samostalna celina. Šta je pozadina ovakve odluke za koju i privrednici nisu imali previše razumevanja.

 • Prema tvrdnjama tržišne inspekcije Ministarstva trgovine povređen je Zakon o oglašavanju jer se na proizvodima srpskih proizvođača i distributera pojavila deklaracija o distribuciji robe na Kosovo, što zakonodavac smatra prekršajem. Državni sekretar Ministarstva trgovine Zora Simović je zatražila u razgovoru sa 30-tak proizvođača, trgovaca i distributera da promene način označavanja robe za Kosovo:

  “Što se tiče saopštenja i predloga za označavanje, kada se radi o onima koji distribuiraju robu na područje KiM, nadležni pomoćnik gospodin Vučković je obavio potrebne konsultacije sa predstavnicima UNMIK administracije i oni su apsolutno saglasni sa time, za njih je označavanje UNMIK/Kosovo prihvatljivo i u tom smislu neće biti nikakvih problema, kada bude stizala roba sa onakvom oznakom kakvom je to predložilo resorno ministarstvo.“


  Privrednici, koji izvoze i distribuiraju robu, požalili su se predstavnicima Privredne komore i Ministarstva trgovine, kako će zbog izmene ili brisanja deklaracije na postojećim proizvodima, pretrpeti gubitak u trgovini i distribuciji:

 • “Na mojim prozvodima stoji da je distributer za Kosovo firma iz Peći. Voleo bih da mi se odgovori u čemu je greška, šta je van zakona i gde sam pogrešio jer smatram da odrednica koju vi predlažete, Kosovo/Srbija, Kosovo/UNMIK ili Kosovo/1244, više govori o tome da postoji problem nego ovo što sam ja eventualno napravio – mislim da ne postoji apsolutno nijedna greška.“

 • Kosovo je za srpske konditorske proizvođače veliko tržište, kazao je Miroslav Miletić, direktor Bambi koncerna:

 • „Činjenica je takođe, to je poznato Ministarstvu i svima nama, da godinama unazad ovo postoji kao određena činjenica koja je u januaru mesecu kulminirala u problem koji je doveo do zaustavljanja prometa, ali ne iz razloga prejudiciranja bilo čije državnosti već zbog činjenice da ne postoji direktan platni promet u dinarima na relaciji KiM i ovog dela Srbije. To je nešto što samim tim ima obeležje spoljno trgovinskog prometa, ali sigurno ne znači bilo kakvo priznavanje bilo kakve državnosti - verujem da to nikome u ovoj sali i onima koji nisu danas prisutni na sastanku nije padalo na pamet kada su deklarisali proizvod, pre svega po zahtevu i samih distributera sa Kosova.“

 • Proizvođači konditorskih proizvoda, po sopstvenoj tvrdnji, godišnje izvezu oko 15 miliona evra robe na Kosovo i Metohiju. Snežana Lauš iz kompanije Svis Lajon Takovo, kaže da ova kompanija od sredine devedesetih na svojoj deklaraciji navodi izvoznika na Kosovu i danas u tome ne vidi nikakav problem:

  “Količina prodate robe i vrednost prometa sa Kosovom govori upravo u prilog činjenici da Kosovo sa aspekta konzumiranja naših proizvoda smatra sebe delom Srbije. Smatram da je deklarisanje Kosovo/UNMIK takođe, čak i više, isticanje da postoji problem sa statusom Kosova nego ono što trenutno piše na našim deklaracijama. S druge strane imam još jedno pitanje.. Kada izvozimo robu na Kosovo mi sprovodimo spoljno trgovinski postupak, fakturišemo u drugoj valuti. Zar onda nije logično da imamo deklarisanog uvoznika za Kosovo? Potrošači na Kosovu, bojim se, neće prihvatiti naša nova pravila i izgubićemo veoma veliki tržišni potencijal. Vi nas na ovaj način ometate, onemogućavate nas da dalje osvajamo i da zadržimo postojeće pozicije.“

  Komplikovana carinska procedura na Kosovu i u Srbiji još jedna je od barijera sa kojom se suočavaju preduzetnici iz Srbije. Nedostatak finansijskih i političkih veza između dve susedne teritorije stvara prepreke koje onemogućavaju potpunu obnovu trgovinskih veza, pogotovo u osetljivom političkom trenutku definisanja statusa Kosova.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG