Dostupni linkovi

Marketing predsedničkih kandidata između dva kruga


Između dva kruga predsedničkih izbora u Srbiji Tomislav Nikolić pokušava da otkloni strah da njegova pobeda može značiti krizu za zemlju, dok Boris Tadić tvrdi da njegova proevropska politika nema alternativu.

Predsednički kandidati uoči drugog izbornog kruga imaju ni malo lak zadatak, da pridobiju više glasova nego u prvom krugu. Ovoga puta za razliku od prethodnih predsedničkih izbora iz 2004. razlika u glasovima između Radikala Tomislava Nikolića i Demokrate Borisa Tadića, prema nekim procenama, neće biti za oko 300.000 glasova već se možda brojati u desetinama hiljada.

Koliko su kandidati u tom predstavljanju biračima uspešni pitamo marketinškog stručnjaka Nadeždu Milenković:

“I jedan i drugi kandidat, kako se to u narodu kaže, šta ima u izlogu nema u radnji.”

Ključna stvar koju sad Tomislav Nikolić radi jeste da suzbije strah da će se u slučaju njegove pobede zemlja suočiti sa nekom vrstom krize, kaže za naš program Dragan Bujošević, novinar NIN-a:

“Nikolić se trudi najviše što može da pokaže da je on jedan miran i tolerantan čovek, ali on ima problema sa onim što jeste nasleđe SRS, sa tradicijom SRS. Mislim da je ključ kampanje Nikolića u ovom trenutku da on uveri ljude da im se ništa loše neće dogoditi ako on pobedi na izborima. U Srbiji postoji onaj strah da ako pobede radikali da će se dogoditi nešto loše, da će zemlja upasti u neku vrstu izolacije što će uticati loše i na zapošljavanje i na privredu i na kurs itd.”

Dok je za Tadića, kaže Dragan Bujošević, ključno da pokaže da se zahvaljujući njemu i njegovoj stranci u Srbiji živi bolje nego kada su na vlasti bili radikali sa socijalistima i JUL-om:

“Tadić govori o tome da je upravo on bio taj koji je donosio Srbiji stabilnost, koji je Srbiji otvarao i jedna i druga i treća vrata u svetu. Njegov ključ jeste da pokaže da njegova proevropska politika zaista nema alternative i da je on političar koji može voditi svoju politiku čak i kada ga ucenjuje Koštunica, na način na koji ga ucenjuje.”

Nadežda Milenković, marketinški stručnjak kaže da obojica kandidata pokušavaju u svojim kampanjama sebe da predstave onakavim kakvim ih birači ne vide. Kod Tadića širenje ciljne grupe ide u dva smera, objašnjava Milenkovićeva:

“S jedne strane se nekako ‘narodizuje’, više priča o roditeljima i svom detinjstvu, sa mangupskim pristupom u stilu ‘ima bre da ih pobedimo’, govori o nekoj energiji, koju zapravo nismo imali prilike da vidimo, odlučnosti, beskompromisnosti – po prvi put se tako odlučno pojavljuje Evropa u njegovom nastupu, a s druge strane pokušava da privuče i LDP glasače - uradio je jedan spot koji potpuno podseća na onaj ‘Glasam za Čedu zato što..’.”

Za radikale je primetno da od prvog trenutka vode drugačiju kampanju od ranijih izbora, kaže Milenkovićeva, ali..:

“Toma Nikolić se od početka nekako uljudio. Napravio je umivenu i toplu kampanju - sa ženama, decom, njegovom porodicom itd. Jedini trenutak koji je pokazao da to što vidimo u izlogu nije zapravo ono čega ima u radnji je eksces pred Palatom pravde, gde se pojavio jedan stari radikal.”

XS
SM
MD
LG