Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Doživljaji crnogorskh poslanika u SAD-u


zgrada Skupštine Crne Gore

Doživljaje grupe poslanika crnogorskog parlamenta tokom studijske posjete Sjedinjenim Američkim Državama februara 2002. godine profesor Dragan Koprivica sabrao je u romanu putopisu "Vesela Amerika" koja je predstavljena na neuobičajeno posjećenoj press konferenciji.

Profesor Dragan Koprivica, šef Odsjeka katedre za rusku književnost, pisac, scenarista, autor brojnih tv serija, kao i nagrađivanih pozorišnih predstava, kaže da mu je roman putopis pisan pet godina "Vesela Amerika" do sada najdraže djelo:
"Prvenstveno sam želio da ispoštujem takozvanog običnog čitaoca u kojeg prvo samoga sebe ubrajam, želio sam da napišem knjigu koja će biti knjiga za čitaoce, a ne za nekoliko kritičara i dva profesora univerziteta, pri čemu se čitalačka publika čudi što je pisac htio da kaže".
Na početku knjige koju je izdao "Unireks", riječ je o drugom izdanju jer je prvo praktično podijeljeno, zabilježene su različite ocjene dvadesetak čitalaca knjige raznih profesija i starosne dobi. Stvarni događaji političara iz ugla pisca očigledno pobuđuju veliko interesovanje, ali, kako kaže Koprivica, knjiga nije zbirka skandala ili tračeva:
"Prvenstveno ocjena je da je riječ o jednoj humanoj priči, a to naglašavam jer je izgleda praksa u Crnoj Gori da se pišu neki romani obavezno skandalozni, romani tračevi i nešto slično tome. Ovdje nema ničega sličnoga".
Da su crnogorski političari na putešestviju po obećanoj zemlji znali da su pod lupom kolege književnika koji je vodio dnevničke zapise, priznaje bivši poslanik Narodne stranke Savo Đurđevac, pa su se, kako kaže, pomalo i čuvali. Ipak i sam se rado prisjeća sopstvenog već čuvenog ulaska u Ameriku u papučama:
"Iskren da budem ja se nijesam čuvao i moji događaji su i događaji pokojnog Moma i Mira zaista bili nešto svojevrsni humor, crnogorski humor na tlu Amerike. Gospodin Koprivica je zapisao ono što je vidio, a štošta toga je biloi što nije vidio, a možda bi knjiga bila bogatija. Ponešto smo i krili ne zbog toga što ne bismo voljeli da se vidi. Za mene, na primjer, doživlja ulaska u Ameriku kroz papuče bio je jedan nov vid. Sjećam se toga kada mi je gospodin Vicković kada sam ušao u papučama rekao: "Ja sam mislio Savo Srbine da ćeš ti ući egzercivno, vojnički, srpski, a ti u papuče. Eto, vidiš, to je Amerika".
Spomenuti poslanik, član delegacije iz Liberalnog saveza Miroslav Vicković, inače veoma duhovit čovjek, na žalost nije više među živima, kao ni partijski kolega Koprivice iz Socijalističke narodne partije Momčilo Vučetić kome je knjiga posvećena. Dragan Koprivica bio je jedan od petnaest članova crnogorske parlamentarne delegacije koja je februara 2002. obišla Sjedinjene Američke Države sa zakašnjenjem od skoro pola godine zbog terorističkih napada na Ameriku 11. Septembra 2001. godine od kada i počinje radnja ovog romana. O svom doživljaju Sjedinjenih Država profesor Koprivica kaže:
"Moram reći da je moj globalni utisak, nezavisno od toga kako neko gleda na Sjedinjene Američke Države na planu međunarodne politike, takav da je Amerika zemlja nevjerovatno ljubaznih, pristojih, vaspitanih, kulturnih ljudi, po meni maltene i neka zemlja snova u kojoj bih želio da živim i na taj način je dat osnovni pečat ovoj knjizi".
Knjigu još uvijek nijesu pročitali svi članovi tadašnje delegacije, tako da su izostale njihove reakcije, a književni kritičar Vlatko Simunović o romanu putopisu "Vesela Amerika" kaže:
"Sve u svemu, dobili smo jednu radosnu knjigu koja se čita sa zadovoljstvom, knjigu koja ljudima vraća osmijeh na lice, knjigu koja ljude i svjetove približava jedne drugima i skraćuje ta prokleta rastojanja na kojima ova naša savremenost toliko insistira".
XS
SM
MD
LG