Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nakon poziva iz Tivta evakuisano pola Gibraltara


Gibraltar

Španski mediji javljaju da je gotovo pola Gibraltara evakuisano zbog telefonske dojave o bombi, postavljenoj navodno u jednoj zgradi tamošnje Vlade. Dojava je stigla iz Tivta.

Zbog neslane šale tinejdžera iz Tivta, kako danas pišu podgoričke "Vijesti", maltene pola Gibraltara je evekuisano iz svojih domova i kancelarija. Naime, mladić zaposlen u jednoj tivatskoj građevinskoj kompaniji je, razgledajući prospekte stranih firmi, nasumično okrenuo jedan od brojeva koje je zapazio, izgovorio je riječ "bomba", spustio slušalicu i vratio se dnevnoj rutini. Ispostavilo se da je, kako pišu španski mediji, mladi Tivćanin zapravo nesvjesno dobio jednu od Vladinih institucija na Gibraltaru, gdje je ubrzo nakon tog poziva zavedeno praktično vanredno stanje.

U potrazi za nepostojećom bombom evekuisana su tri Vladina zdanja, obližnje opštinske prostorije i nekoliko poslovno stambenih objekata. Poslije višednevnih provjera utvrđeno je da je anonimni poziv stigao iz Crne Gore, pa je kontaktirana i ovdašnja policija, koja je ubrzo otkrila identitet mladića koji je priznao šta je uradio, nakon što su mu inspektori predočili kakvu je pometnju izazvao u maloj mediteranskoj zemlji sa oko trideset hiljada stanovnika.

Komentarišući ovu nesvakidašnju vijest, advokat Aleksandar Đurišić kaže da nije iznenađen što je ova naizgled bezazlena šala podigla toliko buke, ali kaže da nesmotreni mladić iz Tivta ne bi trebalo da se suoči sa nekim ozbiljnijim posljedicama svoga djela:
"Gibraltar još uvijek u suštini funkcioniše na nekim kolonijalnim principima, iako je u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva. Prije nekoliko godina, koliko je meni poznato, bio je čak i referendum o samostalnosti koji je bio čak sa jednim ogromnim procentom. Naročito je interesantno za njega da je od tog momenta pod velikom pažnjom bezbjedonosnih i drugih organa Velike Britanije. Ima veoma mali broj stanovnika, lako ga je kontrolisati i u suštini ovakvi incidenti vjerovatno dovode do većeg stepena pozornosti tamo. Međutim, kako funkcioniše na kolonijalnim principima tako takođe nema uređen sistem kakva je parlamentarna demokratija u Evropi, ni kada se radi o lokalnoj vlasti, odnosno takozvana njihova Vlada, a naročito kada se radi o njihovom pravosuđu. Sa druge strane, ova osoba iz Tivta, radi se o maloljetniku po njihovim pravilima, a po našim je nešto drugačije, u principu tu nema nekog međunarodnog zločina ili bilo čega sa međunarodnim elementom, a civilni aspekt može se o njemu govoriti, mada koliko je meni poznato na Gibraltaru nema organizovanog pravosuđa jer se prije svega radi o at hok sudstvu i da je on pod nadležnosti onih koji imaju odgovarajuće ingerencije prema njima.
Đurišić podsjeća i na slučaj koji se prije nekoliko godina dogodio na Gibraltaru i koji je kasnije završio pred Međunarodnim sudom u Strazburu:
"Prije nekoliko godina prilikom boravka engleske kraljice sasvim slučajno se pogodilo da su i pripadnici Irske Republikanske Armije boravili, ustvari bili zaista na odmoru, no britanske službe su ih za svaki slučaj pobile vjerujujući da oni planiraju atentat na kraljicu Elizabetu II, međutim, sam slučaj došao je kasnije do suda u Strazburu i Velika Britanija je izgubila taj predmet, a porodice pobjenih su ga dobile. Naročito, kada je pitanje bezbjednosti i pažnje za Gibraltar i njegovo stanovništvo je veoma, veoma pojačano. Što se tiče odgovornosti ove osobe iz naše zemlje, mislim da tu apsolutno nešto posebno ne može da stoji".
  • 16x9 Image

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG