Dostupni linkovi

Nove pretnje tužiocu za ratne zločine


Vladimir Vukčević

Pored ostalih problema koje ima srpsko pravosuđe, jedna od konstanti su i pretnje tužiocima i sudijama koji učestvuju u najvažnijim procesima. Poslednja u nizu je preteće pismo Vladimiru Vukčeviću, tužiocu Srbije za ratne zločine, koje je stiglo čak iz Amerike.

"Kao dokazani izdajnik srpskog naroda dobićeš ono što zaslužuješ - metak u čelo", stoji u pismu koje je pre nekoliko dana primio Vladimir Vukčević, tužilac Srbije za ratne zločine.

O tome je odmah obaveštena policija i Bezbednosno-informativna agencija, a Bruno Vekarić, portparol Tužilaštva, rekao je za naš program da je kontaktirana i ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu sa molbom za pomoć u identifikaciji počinilaca:
“Pošto pismo stiže iz Amerike to ćemo proveriti preko naših američkih partnera, jer nam liči na krivično delo terorizma. U pismu pišu bljuvotine u stilu zašto juriš ljude koji su pobili samo nekoliko stotina Orićevih saboraca.”
"Zar su vam uistinu toliko isprani mozgovi pa da ne znate da Ratko Mladić nije počinio nikakav genocid u Srebrenici", stoji u pretećem pismu koje je 21. januara poslala, kako se navodi, grupa Srba iz Evanstona u američkoj državi Ilinois. Uz pismo je dostavljena Vukčevićeva fotografija iz novina na čijem čelu je docrtan kukasti krst, dok su sa strane ispisane uvrede njegovoj familiji.
Siniša Važić, predsednik Okružnog suda u Beogradu, u okviru kojeg rade Veće za ratne zločine i Veće za organizovani kriminal, rekao je za naš program da je nakon pretnji tužiocu, kao i u ostalim slučajevima, ključna uloga policije:
“Da policija podnese prijave, da tužioci pokrenu postupak kako bi se to stavilo u redovan sudski postupak – to je osnovni elemenat kako bi se utvrdilo ko preti i odakle dolaze te pretnje. Sud bi morao da bude zaštićen od tih stvari, možda od pretnji ne može, ali bi trebao da bude zaštićen od posledica tih pretnji. Hoću da verujem da država čini sve što je u njenoj moći.”
Proteklih godina zaposleni u Tužilaštvu za ratne zločine dvadesetak puta bili su na meti anonimnih nezadovoljnika a, pored najčešćeg modela, Bruno Vekarić prenosi i jednu od poslednjih pretnji koja je upućena tužiocu Vladimiru Vukčeviću:
“Da treba da stavi ličnu kartu u zube kako bi ga lakše identifikovali. U tim pretnjama više puta su pominjani određeni naši ljudi, demolirali su nam dva automobila, bušili gume, bilo je i fizičkih napada..Bilo ih je u ovakvom pisanom obliku, poput ovog poslednjeg, ili u vidu poziva ili sms poruka.”
Fizički napad koji se pominje u ovoj izjavi dogodio se pre tri godine u poznatom tržnom centru u Beogradu, kada je jedan muškarac nasrnuo na Vekarića, ali do danas nije identifikovan. I pored čestih pretnji zaposlenima u pravosuđu, sudija Siniša Važić smatra da one ne mogu da poremete njihov rad:
“Lično poznajem sve sudije u Veću za ratne zločine i uveren sam da to neće biti od značaja za postupke niti će uticati na njihove odluke i stavove vezane za bilo koji postupak.”
Na meti raznih pritisaka i pretnji su i zastupnici porodica žrtava ratnih zločina. Jedan od njih je i advokat Dragoljub Todorović, koji je učestvovao u osam predmeta u Specijalnom sudu. Za naš program kaže da su pretnje pravosuđu veoma opasne:
“Svaka pretnja je opasna, može da ih bude sto pa da ne bude ništa a može i da bude samo jedna pa da bude katastrofa. Atmosfera u kojoj živimo i u kojoj se sudi za ratne zločine nije naklonjena ni tužiocima ni sudijama ni nama kao punomoćnicima. U Skupštini SRS, koja ima 40% glasova ovog naroda, stalno protestvuju protiv Vukčevića ili mene. O svakoj pretnji treba razmišljati sa najvećom mogućom pažnjom.”
Nadležne službe štite sudije i tužioce, ali detalji nisu za javnost, a Dragoljub Todorović smatra da oni koji su najčešće izloženi pretnjama imaju integritet:
“Pretnje lično Vukčeviću ili lično sudiji ne utiču na postupak, ne utiču na njih da sude drugačije, da se povinuju pretnjama, ali su nezgodne.”
Uprkos svemu, ruka pravde nije zaustavljena. Suđenja se nastavljaju, tužilaštvo procesuira osumnjičene, i Bruno Vekarić zaključuje:
“Mi svoj posao radimo kao i do sada, rizik je sastavni deo ovog posla.”

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG