Dostupni linkovi

Bez pravila medijskog praćenja izborne kampanje


Skupština Crne Gore
Skupština Crne Gore

Da li će predstojeći predsjednički izbori u Crnoj Gori praktično u startu ući u zonu neregularnosti. Kako Savjet nacionalnog Javnog servisa ne postoji, pravila medijskog praćenja kampanje neće biti donesena u skladu sa zakonom, a rješenja će se mimo zakona tražiti između prijedloga parlamenta i pravila koja će Radio televizija Crne Gore sama odrediti.

Jedino što je izvjesno kada je riječ o medijskom praćenju predizborne kampanje na nacionalnom Javnom servisu za predsjedničke izbore u Crnoj Gori je da neće biti u skladu sa zakonom. Skupština Crne Gore prošlog je decembra, ponovo kršeći medijske zakone, odbila da samo potvrdi kandidate za članove Savjeta Radio Televizije Crne Gore, već je izjašnjavajući se o njima, onemogućila puno konstituisanje tog tijela.

Krnji Savjet Javnog servisa nema mandat da donese pravila medijskog praćenja predsjedničkih izbora, a to su, prema slovu zakona, dužni da učine do 5. februara. Marko Čanović, direktor Centra za demokratsku tranziciju, organizacije koja radi monitoring izbornih procesa, primijećuje:
"I prije tri mjeseca se isto znalo da će biti izbori i da Savjet treba da donosi medijska pravila, a niko ništa nije reagovao. Ovo nije dobro za regularnost izbora. U svakom slučaju, kada se ta pravila donesu onda treba vidjeti kakva su i da li će obezbijediti svima podjednake uslove".
Direktor Agencije za radio difuziju Abaz Džafić kaže da su upozorili lokalne emitere da do 1. februara moraju donijeti medijska pravila i da će oni to i učiniti, ali da je sa Radio Televizijom Crne Gore drugačija priča:
"Činjenica je ta tamo nema Savjeta, ali ne vidim odgovornost te Televizije ili ove Agencije u svemu tome. Neko se poigrao sa tim imenovanjima i sada su posljedice ovakve kakve su. Ko će da donese pravila? Tu se otvaraju dva ključna pitanja. Jedno je potpuno involviranje političkih stranaka opet u taj segment u Crnoj Gori, a znamo da to nije u saglasju sa evropskim standardima, a otvara se i drugo pitanje i tu su svi oni koji će da participiraju u kampanji, ne moraju to da budu političke stranke, mogu i nezavisni kandidati. Zašto bi njima političke stranke propisivale pravila".
Lopta se uglavnom prebacuje na relaciji Skupština - uređivački tim Radio Televizije Crne Gore. Iz Skupštine se od strane vladajuće većine najavljuju neobavezujuće preporuke koje su, kako zapravo tvrde, prepisana medijska pravila Savjeta Radio Televizije Crne Gore sa posljednjih parlamentarnih izbora iz 2006. godine na koje tada stranke nijesu imale primjedbi. Međutim, opozicija koja nije imala ništa protiv da Skupština donese pravila ovakav prijedlog Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije nazvala je «prevarom i medijskijm bezakonjem». Opozicija takođe sumnja i u profesionalni kredibilitet aktuelne uređivačke ekipe Javnog servisa da sami donesu pravila, kako je to nagovijestila urednik Prvog programa Televizije Crne Gore, Radojka Rutović. Odbacujući mogućnost da političari određuju medijska pravila, ona je najavila da bi, po ugledu na Radio Televiziju Srbije, generalni direktor crnogorske Radio Televizije Radovan Miljanić mogao umjesto Savjeta da odlučuje o tome. Na pitanje da li je spreman da preuzme tu vrstu odgovornosti Miljanić odgovara:
"Imamo velikog iskustva i u striktnoj primjeni pravila i tu siguran sam nećemo omanuti i zakazati. Treba sačekati još koji dan i o svemu se sporazumjet. Ja kao generalni direktor spreman sam, spremno je i poslovodstvo ukoliko to bude od nas zavisilo, da doprinesemo da se ta situacija nekako prevaziđe i da Javni servis sprovede jednu medijsku kampanju pravično i u demokratskom duhu".
RSE: Ukoliko bi se parlamentarne stranke u Skupštini usaglasile oko medijskih pravila da li bi ih Javni servis prihvatio?:
Miljanić: "Sve zavisi od sporazuma u parlamentu, sporazuma među parlamentarnim strankama, ako bi došlo tamo do nekoga koncenzusa da se nikome ne kriva na sve to, da se svi sporazumiju, ja bih zaista bio spreman da tome lično kao generalni direktor i doprinesem".
Izvršni direktor Udruženja nezavisnih elektronskih medija Ranko Vujović, pak, smatra da cijela situacija dodatno urušava Javni servis, ali se nada da će taj medij uspjeti da izbjegne zamku:
"Parlament je prvo uskratio Televiziju Crne Gore da može da donese taj pravilnik, sada pokušava da on nametne taj isti pravilnik što je potpuno apsurdno i nezakonito. U svakom slučaju, sve što se dešava, dešava se na štetu Javnog servisa i njegove nezavisne pozicije. Vrata su sada otvorena za sve moguće špekulacije i za svaku vrstu neregularnog odnosa televizije prema izbornom procesu, ali ne vjerujem da će nešto takvo da se desi".
XS
SM
MD
LG