Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rusiji odgovara članstvo Srbije u EU


Sergey Romanenko

Rusiji zapravo ne odgovara pobeda Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima u Srbiji, kaže za Radio Slobodna Evropa istoričar iz Moskve Sergej Romanenko.

On ističe da je između Rusije i srpskih nacionalista bilo trvenja kroz istoriju. Po njegovom mišljenju, Moskvi bi zapravo odgovaralo članstvo Srbije u EU kako bi preko nje uspostavila most sa Unijom. I moskovski dnevnik "Komersant" piše da Kremlj namerava da potpisivanjem energetskog sporazuma sa Beogradom utiče na ishod predsedničkih izbora u Srbiji kako bi obezbedila pobedu Borisa Tadicha, jer joj je to i u interesu ruskih vlasti. Romanenko najpre komentariše čestitku Vladimira Putina Borisu Tadiću za 50-ti rođendan, upućenu uoči prvog kruga predsedničkih izbora.
Romanenko: Mislim da je čestitka našeg predsednika Borisu Tadiću dobar znak za Borisa Tadića. Za većinu Rusa bi izbor Tomislava Nikolića bio katastrofa isto kao i za Srbiju i za Srbe. Bez obzira na neke ideološke stavove, mislim da šef Radikala svakako neće igrati ulogu nekog ruskog saveznika. Ova politika je samo za predizbornu kampanju i propagandu. Mislim da će Rusiji biti mnogo teže sa Nikolićem, nego sa Tadićem.
RSE: Ne verujem da je Rusija previše zainteresovana da Srbija bude u Evropskoj uniji i u NATO-u, za šta se zalaže Tadić, dok Nikolić smatra da Srbija, u spoljnoj politici i privrednoj saradnji, treba da se osloni na Rusiju.
Romanenko: Šta to znači osloniti se na Rusiju? To, po Nikoliću, verovato znači da Rusija mora ispunjavati neke njegove zahteve kao i Srpske radikalne stranke, podupirati Srbiju u nekim avanturama koje proizilaze iz ideologije srpskog nacionalizma jer nije nikakva tajna da je Nikolić nacionalista. To bi vodilo suparništvu između Rusije i Srbije jer svaka država pokušava igrati neku veliku ulogu na Balkanu. Srbija je regionalna velesila. Kroz istoriju, u XIX i XX veku, ima dosta primera nesporazuma između Rusije i srpskih nacionalista.
RSE: Da li to znači da je Rusiji svejedno što će Srbija biti u Evropskoj uniji, ili Rusiji više odgovara da Srbija ostane i van NATO-a i Evropske unije?
Romanenko: Mislim da je za Rusiju najbolje da Srbija bude jaka demokratska zemlja, da ima dobre veze i sa Evropskom unijom i sa Rusijom, da politika Srbije bude usmerena na socijalno-ekonomske reforme, koje nisu napravljene početkom devedesetih godina.
RSE: U tom kontekstu, da li ponuda ruskog Gasproma o kupovini naftne industrije i u vezi sa gasovodom Južni tok ima samo ekonomski aspekt, ili i politički, kao neku vrstu naplate Rusiji zbog podrške Srbiji oko Kosova?
Romanenko: Politički svakako, ali ne mislim da je to neko plaćanje Srbije za rusku podršku. Naprosto, Rusija ne može vratiti Srbiji Kosovo. Čak i ako Rusija bude iskoristila veto u Savetu bezbednosti to neće vratiti Kosovo Srbiji. S druge strane, kada bi Rusija imala u svojoj ruci NIS, a Srbija bi bila član Evropske unije, tu bi, verovatno, za Rusiju bila neka mogućnost, i ekonomska i politička.
RSE: To bi bilo u interesu Rusije?
Romanenko: U svakom slučaju u interesu Gasproma.
RSE: To znači, s jedne strane, Rusija kupi NIS, a s druge strane, Srbija bude u Evropskoj uniji, kako bi Rusija preko nje odrađivala biznis sa EU?
Romanenko:: Neki ljudi smatraju Srbiju mostom, kao neki ulaz Rusije u Evropsku uniju.

Pogledajte komentare (2)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG