Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Gaza: masovni prelasci Palestinaca u Egipat


Palestinci iz Gaze prelaze u Egipat

Tisuće Palestinaca prešlo je granicu s Egiptom u strahu od nadolazećih događaja, ali i u nastojanju da kupe hranu, gorivo, cigarete, ali i druge potrepštine kojih ponestaje u Gazi.

Ujedinjeni narodi upozoravaju da im ponestaje humanitarne pomoći i da bi kriza mogla imati šire razmjere. Prošli tjedan Izrael je zatvorio granične prijelaze s Palestinskim područjem kao odgovor na stalne raketne napada Hamasa na teritorij Izreala.
Eksplozije su odjeknule u Gazi u samu zoru. Njihova meta bio je zid koji dijeli područje Gaze od Egipta. Srušeno je gotovo dvije trećina toga graničnog prijelaza. Deseci tisuća Palestinaca, žena muškaraca, djece, počeli su prelaziti u susjedni Rafah. Medjunarodni crveni križ u Kairu situaciju naziva kaotičnom. Islamistički pokret Hamas koji od lipnja prošle godine kontrolira Gazu kaže da su današanji događaji posljedica izraelske blokade koja se već mjesecima provodi nad milijun i pol Palestinaca.

Stanovnici Gaze kupuju sve na što mogu naći, stvaraju zalihe hrane, cigareta, baterija za radio i tv prijemnike, mobitele. U samo nekoliko sati prodavaonince u Rafahu su gotovi ispražnjene. Jedan dvadestdevetogodišnjak kaže da je tri puta prelazio granicu i kupio cigareta u vrijednosti oko pedesetak dolara. Prodao ih je u Gazi za pet puta veću cijenu, sa čim, kako je rekao, može prehraniti svoju obitelj cijeli mjesec.
Egipatski graničari nisu danas reagirali i pustili su izbjeglice da slobodno prelaze. Od 2005., kada su izraelske snage napustile Gazu, Palestinci su nekoliko puta probili granicu Egipta s Gazom, ali je službeni Kairo uvijek brzo reagirao zatvarajući prijelaze. Izraelske vlasti plaše se moguće inflitracije novih militanata i oružja u područje pod kontorlom Hamasa. Arye Mekel, glasnogovornik izraleskog Ministarstva vanjskih poslova, za naš je radio rekao "da je odgovornost Egipta da djeluju sukladno sporazumima. "Očekujemo od Egipćana da riješe ovaj problem", kazao je Merkel.
U utorak je Izrael dopustio prolazak nafte i plina za elektranu u Gazi, ali ne želi otvoriti ostale prijelaze. Mekel ponavlja da će prijelazi ostati zatvoreni, a koliko dugo ovisi o "broju napada na južni djelove Izraela, ali i od humanitarne situacije u Gazi. "Odluka nije donesena, ali ona će biti utemeljena na ova dva kriterija", rekao je Mekel.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

XS
SM
MD
LG