Dostupni linkovi

Skup u Davosu u sjenci krize


U švicarskom zimovalištu Davos počinje Svjetski ekononomski forum. Forumu će prisustvovati više od 2.500 sudionika iz 88 zemalja svijeta, a skup je u sjenci nadolazeće financijske krize u svijetu.

Henry Kissinger, Pervez Musharraf, Ban Ki-moon, Kofi Annan, Gloria Arroyo,Gordon Brown, Robert Zoeelick, Sali Bersiha, Tzipi Livni, Bernard Kuschner – tek su neki od sudionika ovogodišnjeg Foruma. Svjetska politčka i ekonomska elita, broje javne osobe od 1971. dolaze u švicarsko zimovalište kako bi potaknuli svjetske lidere da se anagžiraju na globalnim i regionalnim razvojnim temama.

Primjerice, Forum je 1979. postao prva nevladina institucija koja je inicirala partnerstvo s Kineskom komisijom za ekonomski razvoj. 1994 su Shimon Peres i Yaser Arahat do dugo u noć u prilično tolerantnoj atmosferi raspravljali o razlozima izrealskog nepovlačenja iz Gaze i Jerichona.

Godine 2001. vlasnik Micrososfta Bill Gates donirao je 100 milijuna dolara za razvoj lijeka protiv AIDS-a. Glumica Sharon Stone je prije tri godine uspijela u pet minuta prikupiti više od milijun dolara za liječenje od malarije, a iste godine su zajedno Blair, Gates i rock zvijezda Bono zatražili pomoć svijeta za Afriku. Prošle godine u švicarskom zimovalištu bilo je oko 2000. sudionika Foruma. Glavna tema bila je zaštita okoliša .

Ovogodšnji skup koji će privući i najviše sudionika, a na Forumu će se uz političare pojaviti čak 74 direktora 100 najznačajnijih svjetskih kompanija, odvijati će se u sjenci financijske krize u SAD, zato u mnogo sivijim tonovima nego prethodne godine. Sudionici će govoriti o globalnoj ekonomiji i kako popraviti ono što je loše, te kako osigurati daljnji razvoj svjetskog gospodarstva. Analitičari ističu da će sve više cijene hrane, i način korištenja vode zauzeti jedno od ključnih mjesta u raspravama. Mnoge velike kompanije koje se bave proizvodnjom hrane mogle bi se naći u ekonomskim problemima. Prema ocjenama stručnjaka, 2008. je godina najveće političke i ekonomske nesigurnosti u posljednjih deset godina. Zagrebački ekonomist Slavko Kulić smatra da svijetska ekonomija ide u pravcu jedne teške recesije.

Svi sudonici Foruma plaćaju i ulaznicu za raspravu. Ona je nešto viša od 18.000 dolara, a dvostruko je veća za godišnje članstvo u Svjetskom ekonomskom forumu.

XS
SM
MD
LG