Dostupni linkovi

Informisanje javnosti o liječenju funkcionera


Željko Šturanović
Željko Šturanović

Predsjednik Vlade Crne Gore Željko Šturanović prvi je crnogorski državni funkcioner koji je prepoznao potrebu da javnost upozna sa zdravstvenim problemima sa kojima se suočava i sa detaljima svog liječenja. Taj odgovoran gest pozdravlja i crnogorska opozicija.

Iz kabineta Željka Šturanovića juče je saopšteno da će premijer narednih dana boraviti na redovnim medicinskim kontrolama i tertmanu u Parizu, te da će se redovnim obavezama vratiti krajem sedmice. Šturanovićem kabinet je slično saopštenje za javnost izdao čim je premijeru dijagnosticiran rijedak oblik tumora pluća neposredno nakon što je stupio na funkciju predsjednika Vlade. Premijerov savjetnik za odnose sa javnošću Aleksandar Eraković kaže da bi to treblo da bude uobičajena procedura:
"Cijeneći da je riječ o informaciji od značaja za najširu javnost saopštili smo je uostalom kao i bilo koju drugu iz domena aktivnosti predsjednka Vlade Crne Gore. Crnogorska a i šira javnost uostalom i do sada su mogli da se uvjere da je transparentna i blagovremena komunikacija sa javnošću na svim temama odlikovala i dosadašnji rad premijera i njegovog kabineta".
Dosadašnja praksa je ipak bila drugačija. Brojni državni i partijski funkcioneri su i do sada medicinske usluge tražili u inostranstvu, ali niko od njih nije našao za shodno da o tome obavijesti javnost, iako su pozamašni računi često plaćani iz državnog budžeta. Visoki funkcioner Socijalističke narodne partije Vasilije Lalošević kaže da tim prije Šturanovićev potez doživljava kao odgovoran i civilizovan gest:
"Lično i kao građanin Crne Gore apsolutno želim uspješno liječenje i puno zdravlja gospodinu Željku Šturanoviću, a što se tiče ovog njegovog poteza kao političara apsolutno je potez da se cijeni, jer ako hoćeno da stremimo evropskim standardima moramo se ponašati u skaladu sa regulama".
I u Pokretu za promjene smatraju da je crnogorski premijer na ovaj način uvažio građane i javnost. Portparol Pokreta Koča Pavlović:
"Svaka javnost, pa i crnogorska ima pravo da ima punu informaciju o stanju zdravlja čelnih ljudi koji odlučuju o sudbini ove države i ovaj gest gospodina Šturanovića ja zaista ocjenjujem kao jedan doprinos kao jednoj transparentnosti u tom dijelu. Ja bih samo podsjetio da je svojevremeno prva ili druga Đinđićeva Vlada su svi aktivno išli na sistematski pregled i učinili javnim te podatke što se tiče sistematskog pregleda. I to je bio upravo jedan doprinos javnosti i jednoj promjeni prakse koja ja postojala na ovom prostoru. Ja bih usput poželio gospodinu Šturanoviću da to liječenje protekne dobro i da se izliječi što prije".
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG