Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Strane investicije nakon drugog kruga izbora


Beograd

Da li su zapadni investitori nervozni zbog mogućnosti pobede Tomislava Nikolića na predsedničkim izobrima u Srbiji i da li bi u tom slučaju strani kapital glavom bez obzira bežao iz Srbije?

“Na tržištu će biti vladati neizvesnost do drugog kruga predsedničkih izbora. Ako gospodin Nikolić pobedi, pojaviće se dileme među ulagačima da li da investiraju u Srbiju, a osetiće se i direktan pritisak na dinar”. Ovako govori gospodin Martin Stelzeneder, analitičar Raiffeisen banke u Beču.
A guverner Narodne banke Radovan Jelašić speman je na nužne monetarne intervencije ako se inflacija otme kontroli. Narodna banka će, ako bude morala, upotrebiti i sredstva iz deviznih rezervi zemlje da ne dozvoli drastičan pad kursa dinara i održi inflaciju u šahu. Ovakve mere su već primenjene u maju prošle godine, nakon što je izbor Nikolića za predsednika Skupštine Srbije doveo do sunovrata kursa dinara za 3,5 procenata i pada tržišta akcija za 25 odsto. Jelašić je tada izdvojio sredstva iz 16 milijardi dolara deviznih rezervi da zaštiti vrednost domaće valute.
Strani investitori već sada glasno verbalizuju bojazni da bi aktuelni proevropski predsednik Srbije Boris Tadić mogao 3. januara izgubiti izbornu trku, što bi dovelo na vlast Radikala Nikolića, koji otvoreno zagovara čvršće veze sa Rusijom i zaustavljanje privatizacije. Kako će reagovati zapadni investitori ukoliko Nikolić pobedi, pitamo i Richarda Eamesa, eksperta iz britanskog Economist Intelligence Unit, čija je specijalnost Srbija.
“To ne bi bila baš totalna novost – mislim, da imate Radikale na nižim nivoima vlasti – i da su strani investitori u nekim delovima Srbije na lokalnom nivou već sa njima sarađivali. Međutim, većina zapadnih investitora u Srbiji definitivno mnogo više priželjkuje pobedu gospodina Tadića. Ako, ipak, gospodin Nikolić izađe kao pobednik izbora, mnogi strani investitori zauzetće sledeći stav: sačekajmo da vidimo. Oni neće spakovati kofere i preko noći otići iz zemlje. Sačekaće da vide kakav će stav novi predsednik zauzeti prema ekonomiji i biznisu”.
Put I kalendar pridruživanja Srbije Evropskoj uniji definitivno bi bio uzdrman ukoliko bi na predsedničkim izborima pobedio Tomislav Nikolić, kaže za naš program Milan Kovačević, konsultant za strana ulaganja, i dodaje da zapadni investitori veoma pomno prate aktuelnu političku situaciju u Srbiji:
“Mnogi potencijalni ulagači koji se ovde kod mene raspituju o opštim uslovima uvek pitaju i kako će se odvijati stvari na političkoj sceni. Za njih bi bilo izuzetno važno da naš put I naš kalendar priduživanja Evropskoj uniji bude stabilan. A on bi definitivno bio uzdrman ako bi bio izabran Nikolić, kao što je delimično već uzdrman time što Demokratska stranka Srbije ima određene rezerve prema našem bržem približavanju Evropskoj uniji”.
Otuda Kovačević ocenjuje “da bi sad izuzetno dragoceno bilo da pobedi gospodin Tadić, što bi onda možda obeshrabrilo Demokratsku stranku Srbije da baca i jedno oko na Radikale za moguće udruživanje u nekoj novoj vladi”.
Richard Eames, međutim, smatra da se strahovi od eventualne Nikolićeve pobede umanjuju činjenicom da je predsednička funkcija, ma koliko markantna, ipak samo reprezentativnog karaktera i da, ako Nikolić i pobedi “ekonomska politika i tada će ostati u domenu ovlašćenja vlade, a ne predsednika. Predsednička funkcija, iako visoka, ipak je uglavnom ceremonijalna”.
XS
SM
MD
LG