Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rekordan pad akcija na svetskim berzama


tokijska berza

Vrednost akcija na svetskim berzama nastavila je da pada zbog strahovanja da američka privreda ulazi u recesiju. U ponedeljak je u Evropi zabeležen najveći pad u jednom danu od 2001. godine.

U Aziji se očekuje dalji pad vrednost akcija. U Japanu, Hong Kongu, Kini, Južnoj Koreji zabeležen je pad od 4 do 8 odsto. Slično je stanje i u Evropi. Tako su u Nemačkoj cene vrednosnih papira oborene za oko 7 procenata.

Investitori ubrzano traže sigurnije utočište, kupujući obveznice američke i drugih vlada. Kriza je postala očita pre nekoliko meseci kada se sve veći broj građana SAD počeo suočavati sa problemom otplate stambenih kredita (subrpime mortgage crises). Reč je o kreditima datim licima koji generalno imaju lošu istoriju otplate. Kriza se ubrzo proširila na čitav finansijski sektor, što je mnoge eksperte navelo na zaključak da se privreda SAD ubrzano približava recesiji, ako već nije ušla u nju.
Fransis Lun, generalni direktor Fulbrajtovih vrednosnih papira u Hong Kongu.
"U osnovi, finansijsko tržište gubi poverenje u američku privredu, verujući da ulazi u recesiju i da će kriza oko stambenih kredita pogoditi sve finansijske institucije, zbog čega je počela panična prodaja akcija", ističe Lun.
Ubrzana prodaja akcija počela je u ponedeljak kao prva reakcija na plan koji je u petak objavio predsednik SAD Džordž Buš u cilju sanacije krize. On je predložio poreske olakšice i ostale mere, kao što je direktno davanje novca najugroženijim slojevima stanovništva, u vrednosti od 150 milijardi dolara.
"Usvajanje ovog delotvornog paketa brzo, biće inekcija koja će omogućiti očuvanje snažne ekonomije i pomoći da kroz prilagođavanja na tržištu nekretnina sprečimo negativan uticaj na ostale sektore privrede", istakao je Buš.

Međutim, tržište je reagovalo sumnjičavo prema Bušovim merama da će biti dovoljne da spreče recesiju. Ulazak u recesiju bi između ostalog značilo da će američki potrošači kupovati sve manje uvozne robe. Drugi problem je i što velike američke banke i osstale finansijske institucije moraju da otpišu milijarde dolara vrednosnih papira povezanih sa rizičnim kreditima za nekretnine. Razmere krize još se ne mogu proceniti jer su američke berze u ponedeljak bile zatvorene zbog praznika.

Nemački institut za papire od vrednosti saopštio je da je zbog svetske finansijske krize broj akcionara u zemlji opao na najniži nivo od 1996. godine. U međuvremenu i kineske banke su zabeležile velike gubitke zbog krize na američkom tržištu nekretnina.
Predsednik Međunarodnog monetarnog fonda Dominik Straus Kan ocenio je situaciju kao veoma ozbiljnu, ističući da sve razvijene zemlje trpe posledice krize u SAD.Međutim, premijer Luksemburga Žan Klod Junker smatra da je masovna prodaja akcija iracionalna. On ocenjuje da stanje evropske privrede ne zavisi u tolikoj meri od problema u američkoj ekonomiji, kao što je to nekada bio slučaj.
XS
SM
MD
LG