Dostupni linkovi

Nastavljaju se prosvjedi roditelja u Jagodnjaku


protes roditelja u Jagodnjaku, Photo: Drago Hedl
protes roditelja u Jagodnjaku, Photo: Drago Hedl

Baranjsko selo Jagodnjak, s većinskim srpskim stanovništvom, već je mjesecima u žiži javnosti zbog prosvjeda roditelja hrvatske nacionalnosti koji smatraju da je njihovoj djeci u tamošnjoj školi uskraćeno pravo na nastavu na hrvatskoj jeziku i programu.

Iako je u školi formiran razred za djecu hrvatske nacionalnosti, njihovi su roditelji nezadovoljni jer smatraju da ti nastavnici ne udovoljavaju kriterijima. Traže smjenu ravnatelja, a jučer su protestirali i na glavnom osječkom trgu, najavljujući kako će, ne udovolji li se njihovim zahtjevima, prosvjedovati i pred vladom i Ministarstvom obrazovanja.

Dok direktor osnovne škole u Jagodnjaku, Milovan Ležaja, tvrdi kako sve radi po zakonu, te kako su se u to uvjerili i u Ministarstvu obrazovanja, odakle su u više navrata slali inspekcijski nadzor, roditelji djece hrvatske nacionalnosti to poriču. Na jučerašnjem prosvjedu u Osijeku oni su optužili direktora da uskraćuje pravo njihovoj djeci na nastavu na hrvatskom jeziku. Jedan od predstavnika roditelja, Johan Urtajl, na jučerašnjem je prosvjedu za takvo stanje optužio i hrvatsku Vladu:
"Ravnatelj Ležaja nije odgovoran za sve što radi jer da nema podršku izvršne vlasti, Ministarstva i vlade Hrvatske, ne bi si to mogao dozvoliti. Moje dijete će biti nevaljalo onoliko koliko mu ja dopustim. Znači da Milovan Ležaja ne valja toliko koliko mu dopušta hrvatska vlada. Neka ih bude sramota za to."
No, prozvani ravnatelj osnovne škole u Jagodnjaku, Milovan Ležaja, kaže kako je sve urađeno po zakonu i da djeca hrvatske nacionalnosti mogu u Jagodnjaku pohađati nastavu na svom maternjem jeziku:
"Novoustrojeni razred Va na hrvatskom odjelu, formiran je po zakonu na vrijeme, 3. 9. Ja, kao ravnatelj škole, rasporedio sam postojeći kadar učitelja, a taj roditelj na početku školske godine nije dao svome sinu pohađati nastavu jedan tjedan jer, po njemu, ne mogu moji učitelji njemu izvoditi nastavu u tom odjelu pošto su nesposobni i nestručni."
Roditelji pak tvrde da bez obzira na činjenicu što u Jagodnjaku živi većinsko srpsko stanovništvo, njima pripada pravo da im djeca uče po hrvatskom nastavnom programu i na hrvatskom jeziku:
"U našem selu je većinsko srpsko stanovništvo. Mi smo u tom selu manjina, ali nismo manjina u ovoj državi."
Ravnatelj Ležaja kaže kako djeci hrvatske nacionalnosti nitko ne sprječava obrazovanje na njihovom jeziku, te da je škola sve učinila da se to i ostvari. Ali problem vidi u tome što su se roditelji upustili u nešto što, kaže on, nije njihov posao. Oni naime žele obaviti odabir nastavnika koji će predavati njihovoj djeci:
"Sve sam uradio u skladu sa zakonom. Ovdje se čisto radi o politici koja je instruirana od pojedinaca koji manipulišu roditeljima, vrše ucjene institucije kao što je škola, vrše atak na mene kao ravnatelja škole. Ova škola je registrirana na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu za srpsku nacionalnu manjinu. Po prvi put je otvoren odjel Va. Mogu zaključiti - roditelj može da bira sa učenikom nastavni plan i program koji želi, ali ne može da vrši izbor učitelja."
Da je riječ o politici, kaže ravnatelj Ležaja, bilo je vidljivo i na jučerašnjem prosvjednom skupu u Osijeku, kada je roditeljima podršku pružio bivši osječki dožupan iz Hrvatske stranke prava, Danijel Srb. Naime, kaže Ležaja, prosvjede protiv njega već dugo vodi jedan od roditelja učenika, Johan Urtajl, koji je također član Hrvatske stranke prava.
XS
SM
MD
LG