Dostupni linkovi

Traži se poništenje izbora za odbore Islamske zajednice


Grupa vjernika Islamske zajednice Podgorice, uputila je otvoreno pismo reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu Fejziću, u kojem ga optužuju da su izbori za organe Mešihata sprovedeni nelegalno i nelegitimno, te da pozivaju da ga poništi. S druge strane, reis Fejzić odbacuje ove optužbe.

U otvorenom pismu reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori nezadovoljni vjernici tvrde da je prilikom izbora za odbore Islamske zajednice na području podgoričke opštine u više navrata prekršena procedura čime su, kako se navodi, direktno ugrožena prava vjernika po Ustavu Islamske zajednice da biraju i budu birani. Jedan od šest potpisnika otvorenog pisma Jusuf Alivodić za naš program navodi:
"Veoma je bitno pomenuti da su ovi izbori raspisani godinu dana kasnije za reisa, a za odbore godinu i po. Veoma je bitno to pomenuti jer to je potpuno nedopustivo da toliko kasne izbori. Što se tiče odbora birali su ih tri čovjeka, kadidate su dakle birali tri čovjeka, a potom su ti kandidati birali odbornike. To ne poznaje nijedno pravilo, nijedan zakon, a ponajmanje islamski propisni zakoni, ostvarivačko pravo".
Alivodić navodi da od reisa traže poništavanje izbora za organe Islamske zajednice i da oni nijesu jedini nezadovoljni islamski vjernici:
"Mi ih samo opominjemo na takvo stanje da treba to da urade, a mi smo, vjernici, džematlije, džamatlijski skup vjernika, tražimo u Odboru da gospodin Fejzić, pošto je to njegovo pravo, poništi izbore u Podgorici. Nijesmo mi jedini odbor koji se tu žali. Tu je i Bar i Plav i Bijelo Polje, koliko ja vidim dosta nas, ali ako Bog da da će to demokratskim putem da se riješi u okviru Islamske zajednice i Mašihata".
Osim tvrdnji da su izbori za organe Islamske zajednice u Podgorici protekli nelegalno u otvorenom pismu koje je proslijeđeno Mešihatima vjerskih zajednica zemalja u okruženju, takođe se navodi da je reis Fejzić na nelegalan način, umjesto dosadašnjeg četvorogodišnjeg, svoj mandat nedavno produžio na još dvije godine, te da je sve organe Islamske zajednice Crne Gore sada potčinio sebi:
"Da, Fejziću je produžen mandat sa jedno trećinskim članstvom u Saboru što je i to van propisa i Ustava Islamske zajednice, a produžen mu je na taj način što je donesena odluka da je vanredno stanje. Upravo pitam gospodina Fejzića što je to vanredno stanje. Vanredno stanje u islamskim propisima, u Ustavu Islamske zajednice, je taj da može da bude ratno stanje, da se Sabor ne može sastati, trećega slučaja ne vidim".
Sa druge strane, reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić kaže za naš program da pismo nezadovoljnih vjernika još nije dobio, ali u svakom slučaju odbacuje tvrdnje da su izbori obavljeni nelegalno uz zloupotrebe i manipulacije:
"Islamska zajednica koja je spovodila redovne izbore za organe Islamske zajednice konkretno ovoga puta za lokalne odbore i za Sabor Islamske zajednice po nekakvim principima koji su se i ranije sprovodili izbori za organe Islamske zajednice ja sve to odbacujem apsolutno da sam član tih glavnih izbornih komisija. Mešihat Islamske zajednice je imenovao glavne izborne komisije, raspisao izbore, utvrdio način i mjesto održavanja izbora, ono što ima shodno pravilnicima Islamske zajednice. U međuvremenu sam saznao da čak osnovnoj izbornoj komisiji u Podgorici pismeno nije dostavljena nijedna primjedba na račun sprovođenja izbora".
Što se tiče proslijeđivanja pisma Mešihatima u okruženju reis Fejzić navodi:
"Mi imamo svoju Islamsku zajednicu i svoja pravila. Islamska zajednica Crne Gore nije dio niti Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, niti Islamske zajednice Albanije, Kosova, Makedonije, niti je dio Islamske zajednice Sandžaka. Islamska zajednica Crne Gore je Islamska zajednica koja se brine o Muslimanima unutar granica države Crne Gore".
XS
SM
MD
LG