Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sledi oduzimanje imovine "zemunskom klanu"


Milorad Ulemek

Pripadnicima "zemunskog klana", koji su osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne, presudom je naložena i isplata odštete od 10,5 miliona evra. U suprotnom, sledi zaplena imovine za namirenje štete.

Četvorica pripadnika zemunskog klana osuđeni su na 40 godina zatvora, a ukupno izrečena kazna na suđenju je preko 460 godina. Osim toga, Miloradu Ulemeku Legiji, nekadašnjem komandantu Crvenih beretki, i još nekolicini osuđenih pripadnika "zemunskog klana" presudom je naloženo da beogradskom biznismenu Miliji Baboviću isplate odštetu u iznosu od deset i po miliona evra u roku od 15 dana. Ukoliko to ne učine, pristupiće se zapleni njihove imovine. Ovakva presuda u javnosti je izazvala pažnju, s obzirom da je reč o visokom obeštećenju, pa se postavlja pitanje kako će se namiriti sredstva.

Prvo pitanje je da li optuženi, ukupno osuđeni na 460 godina zatvora, od kojih je nekolicina još uvek u bekstvu, mogu da isplate odštetu beogradskom biznismenu Miliji Baboviću, kojem je presudom je naloženo obeštećenje u iznosu od deset i po miliona evra u roku od 15 dana. Kada je reč o obeštećenju to je nešto što je relativno novo u srpskom pravosuđu, kao što su i kidnapovanja takve vrste ranije bila nepoznata, kaže za naš program Dejan Anastasijević, novinar nedeljnika Vreme:

”Jedan deo sume će biti moguće naplatiti. Dakle, Legijina kuća vredi par miliona, jedan, od ostalih optuženih, ima, čini mi se, ćevabdžinicu, postoje i stanovi. Sasvim sam siguran da jedan deo toga može da se namiri, ali i da je nerealno računati da će oštećeni biti potpuno namireni.”

Oduzimanje imovine po našem zakonu nije krivična sankcija već je po svojoj pravnoj prirodi pravna mera koja prati izvršenje krivičnog dela i koja se izriče u krivičnom postupku a oduzima se samo ona imovina koja proističe iz krivičnog dela koje je dokazano pravosnažnom sudskom presudom, kaže advokat Želimir Čabrilo, branilac članova zemunskog kriminalnog klana - braće Simović:

”Koliko ja znam oni i članovi njihovih porodičnih domaćinstava, supruga, deca itd., ne raspolažu sopstvenom iole značajnijom imovinom – stanovima, kolima, nepokretnostima, placevima itd. Ne znam kako bi se to, kada su oni u pitanju, izvršilo. U ovoj pravnoj stvari se postavlja pitanje na koji način vratiti tako velike iznose. To bi se eventualno moglo namiriti prodajom imovine kojom raspolažu okrivljeni kako bi se time mogli namiriti iznosi. Videćemo, još smo daleko do pravosnažnosti, šta će drugostepeni sud reći na ovu presudu, pa ako presuda bude pravosnažna država ima pravo da prodaje nepokretnu imovinu okrivljenih kako bi namirila te iznose.”

Članovi "zemunskog klana" prvo su optuženi u procesu za ubistvo premijera Srbije Zorana Ðinđića, a optužnica je zatim razdvojena, pa je suđenje tom klanu, na kojem je bilo više od 100 sudećih dana, počelo oktobra 2004. godine. To bio jedan od najsloženijih procesa u istoriji srpskog pravosuđa. Milorad Ulemek oslobođen je optužbe za nekoliko ubistava, kao i za otmicu Vuka Bajruševića. Međutim, Bajruševićevoj sestri Bojani, zemunski klan moraće da isplati 1,5 miliona evra. Dejan Anastasijević:

”Međutim, ono što je novo jeste kidnapovanje za velike pare. Mi praktično nismo imali takvu praksu kod nas, taj vid kriminala, i navodno, po nekim svedočenjima, upravo je Milorad Ulemek Legija bio taj koji je smislio ovaj vid dodatne zarade za zemunski klan.”

Oduzimanje imovine je odlučujući udarac protiv nezakonitog bogaćenja i danas se smatra jednim od osnovnih mehanizama kojim se garantuje bezbednost građana. U srpskom zakonodavstvu već dugo postoji mogućnost da se imovina stečena kriminalom oduzme. Inače nedavno su u Beogradu šefovi policija Jugoistočne Evrope potpisali memorandum o saradnji u oblasti finansijskih istraga i oduzimanja imovinske koristi stečene izvršenjem krivičnog dela.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG