Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ako je bilans prvog izbornog kruga nekako i bio unapred poznat, u drugu rundu predsedničkih izbora u Srbiji ulazi se sa najvećom neizvesnosti od 2000 godine.

U nikad težem unutrašnjem i spoljnopolitičkom kontekstu zemlje. Tomislavu Nikoliću se, ocenjuju mnogi posmatrači, nikad nije smešila realnija pobeda. A da li će kao pobednik izobra, koji su svojevrsni referendum o evropskoj ili neevropskoj budućnosti Srbije, izaći lider demokratskog bloka Boris Tadić - odlućiće premijer Srbije Vojislav Koštunica. Prvi je to ovako eksplicitno rekao bivši šef diplomatije Goran Svilanović, dodavši da je Koštunica od 2000. godine nezamenljiva politička figura u Srbiji.

To je jasno i Demokratama. Isti stav izrazio je I predsednik G17plus Mlađan Dinkić. I analitičari dele to uverenje. Bivši sudija Ustavnog suda Srbije Slobodan Vučetić ocenjuje da će u drugom krugu "tas na vagi" biti ponašsanje glasača Nove Srbije i
Demokratske stranke Srbije premijera Vojislava Koštunice. Politikolog Dušan Pavlović veruje da će srpski premijer, ipak, podržati Tadića.
"Verovatno Koštunica neće zaleći svim srcem, neće se uključiti u kampanju I slično, ali će će ipak postojati neko saopštenje ili neka izjava kojom će najverovatnije Tadić biti podržan. Pitanje koje Demokratska stranka Srbije I Koštunica sada sebi postavljaju je ovo: da li nama treba koalicija sa Demokratskom strankom koja sad postoji I u 2008. godini? Ja mislim da je procena da treba. Ako je ta koalicija potrebna, onda bi trebalo da Tadić bude podržan od strane Vojislava Koštunice”.
Sa premijerom Koštunicom se jos nisam čuo, ali razgovaracu narednih dana sa svim političkim akterima na domacoj sceni sa kojima treba da obavim razgovor, rekao je danas Tadić.
“Svaka stranka u Srbiji, svaki političar, ima vrlo jasan izbor. Nema trećeg puta – imamo samo dva puta: jasan evropski put I neevropski put. Dakle, ne treba insistirati na pojedinačnim interesima. Ako bi svaka stranka rekla – nećemo podržati vaš evropski put ako vi ne ispunite naše ove ili one interese, onda nećemo moći da saberemo na jednom mestu ni sve stranke koje su za Evropu jer nekada imaju I te stranke potpuno suprotstavljene interese”.
Predsednički kandidat Mađarske koalicije Ištvan Pastor, koji je osvojio oko 100 000 glasova, rekao je da će podržati kandidata Demokratske stranke Borisa Tadića u drugom krugu pod uslovom da on prihvati predizborni program Mađarske koalicije.
“Ja se nadam da će njegov stav biti pozitivan. Nadam se da će u nama prepoznati svog dugoročnog partnera”.
Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je u nedelju da je spreman da razgovara sa predsednikom Demokratske stranke Borisom Tadićem o podršci LDP-a u drugom krugu predsedničkih izbora. On je izrazio očekivanje da će Tadić narednih dana otvoreno razgovarati sa rukovodstvom LDP-a i da će se obratiti biračima te partije "ne frazama, nego otvorenim i iskrenim stavom o svim problemima koji nam oduzimaju pravo na normalan život". Ssta Jovanovićevi Liberali od Tadića traže u zamenu za podršku u drugom krugu pojašnjava visoki funkcioner te partije Nikola Samardžić.
“Mi razmišljamo o drugom krugu kao šansi Borisa Tadića da napusti politiku koju je počeo kohabitacijom a završio koalicijom. Ona nije samo jedan politički ugovor ili politički dogovor nego sve više sklonost da se usvoje I da se ostvare političke vrednosti I ideje koje zastupa sam Vojislav Koštunica”.
Liberalno-demokratska partija najpre poziva Tadića da napusti Vladu Vojislava Koštunice I da otvori osnovna pitanja koja opterecjuju Srbiju od 2004. godine, otkad su Tadić I Koštunica uspostavili kohabitaciju. Upitan nije li preveliki rizik tražiti od Tadića da izađe iz Vlade I raspiše vanredne parlamentarne izbore, ako postoji velika verovatnoća da bi na tim izborima pobedili Nikolićevi Radikali, Samardzić je odgovornost za radikalski “rivajvl” pripisao Tadiću.
“Pa to je, zapravo, posledica nepostojanja političke odgovornosti, pre svega Borisa Tadića, koji je osnovni uzrok ponovnog rasta radikalizma I socijalizma u Srbiji. Radikali nisu postojali dok je Djinđićeva vlada utirala put reformama, Radikali su se vratili kao posledica politike kohabitacije, tako da je radikalsko pitanje pitanje na koje bi trebalo da da odgovor Boris Tadić.
Upitan da li je Liberalno-demokratska partija, principijelnosti radi, spremna da kazni Borisa Tadića za niz koncesija Vojislavu Koštunici I koaliciju sa njim čak I po cenu da Srbija dobije Radikale na vlasti, Samardzić kaže:
“ Opet je to na Borisu Tadiću da odluči”.
XS
SM
MD
LG