Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nastavak pregovora o imenu države Makedonije


U Ohridu je danas, prvi put izvan sedišta UN u Njujoruk, održan sastanak pregovarača o makedonsko- rčkom sporu. Makedonci predložili deklaraciju o dobrosusedstvu.

Makedonija i Grčka bi trebale da usvoje zajedničku deklaraciju o prijateljstvu i dobrosusedstvu, ponudio je šef makedonske diplomatije Antonio Milošoski, otvarajući sastanak pregovarača o makedonsko- grčkom sporu, koji se održao danas u Ohridu u prisustvu specijalnog posrednika Ujedinjenih nacija Metjua Nimica. Makedonska strana je predložila da ministarstva vanjskih poslova potpišu ovu deklaraciju do kraja idućeg meseca.

U dokumentu Makedonija bi reafirmisala stav da nema bilo kakvih teritorijalnih pretenzija prema južnom susedu. Predviđa se i formiranje zajedničke obrazovno- istorijske komisije u kojoj bi učestvovali eksperti, istoričari i predstavnici nevladinog sektora iz obe zemlje, a u tom telu bi bila razmenjivana mišljenja o istorijskim činjenicama koji se smatraju problematičnim.

Posle današnjeg produžetka pregovora, prvog održanog van sedišta UN u Njujorku, posrednik Nimic je istakao da je to bio jedan od najkonstruktivnijih i najotvorenijih sastanaka do sada. Ipak, ostaju razlike između dve zemlje, istakao je on.

Makedonski učesnik u pregovorima Nikola Dimitrov je rekao da je jedino novo u ovom trenutku promena grčke politike da ne dozvoljava ulazak Makedonije u međunarodne organizacije pod privremenim imenom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija. Njegov grčki kolega Adamantios Vasilakis je rekao da ostaju razlike, a da je osnovna među njima to da Atina smatra da se ne radi o bilateralnom sporu, već da je to pitanje koje treba da se reši u UN sa nizom rezolucija.

Sledeći sastanak makedonskog i grckog pregovarača uz posredovanje Nimica treba biti održan u narednih nekoliko nedelja u Atini.

  • 16x9 Image

    Blagoja Kuzmanovski

    U novinarstvu je od 1993. kada počinje da radi u dnevnoj redakciji Makedonskog radija. Bio urednik i voditelj informativnih emisija. Od 2002. šef dopisništva RSE u Skoplju.

XS
SM
MD
LG