Dostupni linkovi

Pravila prikupljanja potpisa za predsjedničke kandidate


Podgorica
Podgorica

Predsjednik Državne izborne komisije Branislav Radulović najavio je mogućnost da bi potpisi za kandidature predsjedničkih kandidata mogli da se prikupljaju i van sjedišta opštinskih izbornih komisija.

Zakonom o izboru predsjednika Crne Gore predviđeno je da se potpisi prikupljaju pred dva člana opštinskih komisija, a ocjenu ustavnosti te odredbe zbog moguće povrede tajnosti izbornih procesa uskoro će razmotriti Ustavni sud na inicijativnu Pokreta za promjene i jednog građanina iz Bijelog Polja.

Komentarišući zakonsku odredbu kojom je predviđeno da svi kandidati za naredne predsjedničke izbore moraju imati 7.200 potpisa koji se od građana skupljaju pred članovima opštinskih izbornih komisija Nebojša Medojević, lider Pokreta za promjene, kaže da je to tehnički neizvodljivo:
"Samo tri kandidata opozicije ili eventualno četiri kandidata zajedno sa gospodinom Vujanovićem treba da prikupe preko 30 hiljada potpisa, ako vidite da u opštinskim izbornim kancelarijama imete takve tehničke i prostorne mogućnosti da jedan građanin treba da potroši pet minuta da bi ispunio zakonsku obavezu i podržao sve ove kandidate vidite da praktično bi trebalo 80 - 100 dana da te kancelarije rede 12 sati dnevno, da će stvarati ogromne gužve, da će tu biti prostora za manipulaciju oko radnog vremena, da mora svaka partija da pored članova Opštinske izborne komisije ima i svoga predstavnika koji će pratiti dinamiku ispunjavanja i dinamiku tih potpisa".
Medojević vjeruje da za insistiranje na toj zakonskoj odredbi stoje vrlo providni motivi:
"Krajnji efekat čitave procedure biće da se skrati vrijeme za kampanju, da se čitava kampanja za predsjedničke izbore svede na kampanju za prikupljanje potisa, a da za normalnu kampanju ostane dvadesetak dana što je očigledno bila intencija i DPS-a i vjerovatno i Srpske liste, jer njihove su procjene da teško mogu da pariraju kandidatu Pokreta za promjene kada se tiče konkretnih političkih poruka. S druge strane, postoji kod naših građana još uvijek strah od javnog izjašnjavanja i podrške kandidatima opozicije jer i dalje veliki broj građana zavisi od državnih organa, bilo da se radi o zaposlenina u državnim organima i na centralnom i na lokalnom nivou, prosvjeti u zdravstu u policiji. Naprosto se stvara jedna atmosfera javnog izjašnjavanja jednog velikog građana jer tu imate jedno 20 hiljada ljudi koji treba da dođu s potpisom, puta dva, tri člana porodice i imate skoro 20 odsto biračkog tijela gdje možete jasno identifikovati kako i za koga će da glasa na ovim izborima".
Direktor vladajuće Demokratske partije socijalista Predrag Sekulić podsjeća da je sporna odredba ugrađena u zakon uoči predstojećih predsjedničkih izbora upravo na insistiranje opozicije:
"Ova sporna odredba je, koliko mene sjećanje drži, uvedena na posljednim predsjedničkim izborima, prije pet godina. I tada se ona sprovodila. Čudi me da je Pokret za promjene uopšte ušao u postavljanje pitanje ustavnosti ove zakonske norme. Čini mi se da je to provejavalo u javnosti ovih dana da oni imaju praktičkih problema za prikupljanjem potpisa za podršku njihovom kandidatu. Naravno, s obzirom na politiku koju vode to ne treba da nas čudi. Sa druge strane, mislim da nije korektno i nije pošteno da bilo što kada su u pitanju predsjednički izbori se radi mimo očiju javnosti. Ukoliko kolege iz Pokreta za promjene smatraju da imaju problema da prikupe potpise Demokratska partija socijalista će im rado pomoći, ako ništa drugo da bismo vidjeli ubjedljiv poraz njihovog kadidata za dva mjeseca".
I u Srpskoj narodnoj stranci kažu da im nije jasno negodovanje Pokreta za promjene jer se opozicija borila za uvođenje ove odredbe kako bi se sa izbora isključile minorne stranke koje su bile uzrok odlivanja glasova. Milutin Đukanović, potpredsjednik Izvršnog odbora Srpske narodne stranke:
"Ko je protiv ovoga instituta da se potpisi davaju pred Opštinskom izbornom komisijom taj jednostavno želi da falsifikuje potpis jer svejedno će, iako se potpisi skupljaju na štandovima u opštinskim odborima ponovo će Opštinska izborna komisija da vrši uvid u te potpise i znaće ko je potpisao za koju stranku. Njihovo obrazloženje da se narušava tajnost glasanja nema blage veze ni s čim".
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG