Dostupni linkovi

Nakon deset godina i tekst himne


Sudeći prema najvama državnih vlasti, BiH uskoro bi trebala dobiti tekst državne himne. Ministarstvo sigurnosti BiH sastavilo je listu mogućih članova povjerenstva za izbor teksta.

O tome će se uskoro izjasniti i Vijeće ministara BiH, potvrdila je glasnogovornica Ministarstva Marina Bošković:
«Na zahtjev Savjeta ministara Ministarstvo pravde BiH je pripremilo prijedlog odluke o imenovanju članova komsije za izbor teksta himne BiH. Upravo od odluke Savjeta ministara zavisi i rok do koga će imenovana komisija završiti svoj rad, odnosno na usvajanje dostaviti prijedlog teksta himne BiH.»
Parlament BiH je prije dvije godine donio zaključak da se pristupi ovom problemu. S obzirom da su do danas tek imenovani članovi povjerenstva, zastupnik SDP-a u državnom parlamentu Jozo Križanović nije optimista da će se ovo pitanje uskoro riješiti:
«Nastalo je jedno neobjašnjivo rastezanje i u pogledu aktivnosti koje su trebale da prethode tome. To su sve aktivnosti koje zahtijevaju dosta vremena i rada, a na temelju dosadašnjeg tempa aktivnosti na ovome zadatke, mislim da ne možemo biti optimisti.»
Zastupnik Stranke za BiH u državnom parlamentu Adem Huskić kaže da je došao trenutak da BiH dobije dugo očekivani tekst himne:
«Ukoliko bude dobre volje da se napravi, možda je čak i moguće, mada ja ne bih insistirao na rokovima. Ja mislim da ništa ne znači ako izgubimo par mjeseci, a da dođemo do teksta himne. Mislim da je to bolja varijanta nego raditi nešto na brzinu, pa da imadnemo problema i ne dođemo do teksta.»
Zastupnica SNSD-a u državnom parlamentu Dušanka Majkić mišljenja kako se treba još sačekati glede ovog pitanja:
«Za tekst himne trebalo bi sačekati da se završe ustavne promjene. Mislim da bi nakon toga mnogo lagodnije i komotnije ušli u definisanje teksta za državnu himnu.»
Zastunik državnog parlamenta i jedan od članova povjerenstva Martin Raguž:
«Mislim da, bez obzira na neke najave i ograničenja koja su se dosad pokazivala, da se možemo dogovoriti oko toga i moja aktivnost u toj komisiji, kao i u nekim drugim, bit će apsolutno pozitivna.»
Muziku za himnu Bosne i Hercegovine napisao je banjalučki kompozitor Dušan Šestić, a službeno je proglašena 10. veljače 1998. godine. Na pitanje da li je došao trenutak da melodija njegove himne dobije riječi, sam autor Dušan Šestić odgovara:
«Nisam pametan je li došlo vrijeme. Lično sam bio rad da do toga dođe mnogo ranije, ali kako kod nas mora sve biti u pet do 12, ili u u posljednje vrijeme u 12 i pet, pa valjda i to. Kako god odluče vlasti BiH, ali trebalo je svakako ranije odlučiti.»

Povjerenstvo za izbor teksta himne BiH trebalo bi početi sa radom već ovog mjeseca, a jedna od prvih zadaća bit će raspisivanje natječaja za tekst himne.
XS
SM
MD
LG