Dostupni linkovi

Vanredna vijest

"Sinovi pravoslavlja" u akciji


Novi Sad, Most slobode

Na internet sajtu Jutjub pre nekoliko dana postavljen je snimak paljenja novosadske pekare “Violete” koja je u vlasništvu Binaja Vebija građanina albanske nacionalnosti , a koju su namerno zapalila trojica maskiranih mladića.

Na skandaloznom snimku koji je naslovljen “Šiptari lete u nebo” vide se mladići koji uz stihove srpske himne Bože pravde bejzbol palicom razbijaju prozor, namerno podmeću požar u pekari i zatim se udaljavaju sa lica mesta. Ovaj etnički motivisani napad dogodio 3. septembra 2005., a policija do danas izuzev šturog saopštenja nije učinila ništa na pronalaženju i kažnjavanju odgovornih.
Skandalozni snimak koji je postavljen na internet sajtu Jutjub potpisan je rečima Oslobodioci – omladina lojalna pravoslavlju, a video klip počinje tekstom “Reci svima ko si, ne stidi se svoje vere i budi ponosan sin prvoslavlja”. Prema podacima preuzetim sa sajta Jutjub, snimak je postavio navodni Celos iz Soluna. Portparol novosadskog SUP-a Stevan Krstić nije želeo za naš program da komentraiše čitav događaj niti da kaže dokle se stiglo u otkrivanju počinilaca:
RSE: Šta je policija uradila, od septembra 2005. godine, na pronalaženju počinilaca?
“Dali smo saopštenje, sve što smo imali da kažemo na tu temu smo rekli.”
A u zvaničnom saopštenju SUP-a Novi Sad osim što stoji da je požar izbio 3. septembra 2005. godine, navodi se još da je požar namerno izazvalo nepoznato lice, da je na licu mesta pronađena flaša napunjena benzinom, da povređenih lica nije bilo i da je u toku rad na identifikovanju i pronalasku izvršioca.
Sam vlasnik pekare “Violeta” Binaj Vebi u izjavi za naš program kaže da je ovo četvrti ili peti napad na njegov objekat, a da u slučaju namernog podmetanja požara u pekari iz septembra 2005. godine od policije nije dobio bilo kakvo obaveštenje dokle se stiglo sa istragom:
“Samo su bili na uviđaju ali mi nikada nisu poslali neko obaveštenje.”
Istovremeno predsednik Helsinškog odbora za ljudska prava u Vojvodini Pavel Domonji podseća da je ovaj objekat ponovo pre nekoliko dana na Srpsku novu godinu demoliran u tuči dve grupe mladića. Prema njegovim mišljenju krivicu za neotkrivanje lica koja su pre više od dve godine podmetnula požar snosi policija:
“Policija ne radi dobro i efikasno svoj posao. Pretpostavljam da ako imate napad na nečiju privatnu svojinu i ako taj napad ima u sebi ima stanovitu etničku konotaciju, jer vlasnik nije pripadnik srpske nacionalnosti, onda bi policija tome trebala da priđe sa posebnom osetljivošću i da deluje energičnije i efikasnije.”
Uprkos učestalim napadima Binaj Vebi kaže da ne oseća strah:
“Ovde sam od ’83. godine, braća su mi tu još od ranije, i nemam potrebe da se bojim.”
Pavel Domonji međutim ističe da su ovakvi napadi deo opšte političke klime koju proizvode pojedine političke stranke uključujući i neke od vladajućih:
“Iako su se u ovoj predizbornoj kampanji manje više trudili da budu koliko toliko pristojni opet je bilo te prakse nasilja, kao što su obračuni među stranačkim pristalicama ili pisanje grafita protivu pripadnika manjina, a sada imamo i ovaj incident. Sama činjenica da se to nekoliko puta ponavljalo na istom mestu, a prvog puta zbog toga što je vlasnik albanske nacionalnosti, svakao navodi na taj zaključak.”
Indiferentan stav srpske policije u slučajevima koji predstavljaju etnički motivisano nasilje u tesnoj je vezi sa stavom zvanične politike prema ovakvim pojavama, zaključuje na posletku kriminolog Bogoljub Milosavljević:
“Očigledno je da policija još uvek nije dovoljno odvojena od uticaja politike i da ona u svom delovanju, koje može imati političku konotaciju, osluškuje stavove politike i jako vodi računa o tome da svojim akcijama bude u tom istom instrumentariju, da ne odstupa od zvanične politike – to je nešto što bi trebalo prevazići, promeniti, jer to sigurno ne karakteriše policiju u demokratskom društvu.”
XS
SM
MD
LG