Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Stručnjaci neće u komisiju za hram tri svetinje


Pogled na Cetinje

Na konkurs Direkcije za javne radove za urbanističku provjeru lokacije i izradu idejnog arhitektonskog rješenja svetilišta hrama za tri hrišćanske svetinje na Cetinju pristigla su dva rada, imena autora još nijesu poznata, a u toku je formiranje komisije koja će odlučiti o prispjelim radovima.

Problem je, medjutim, što niko od stručnjaka ne želi da prihvati članstvo u toj komisiji.

Na međunarodni konkurs Direkcije za javne radove o projektu idejnog rješenja o svetilištu za tri hrišćanske relikvije koje se čuvaju na Cetinju, Ikonu Bogorodice Filermose, ruku Svetog Jovana Krstitelja i čestice Časnog krsta, kako nam je u pisanoj formi odgovorio direktor Direkcije Žarko Živković, stigla su dva rada. Imena autora nijesu poznata jer su prema uslovima konkursa dostavljeni pod šiframa, a tek nakon ocjene žirija otvoriće se koverat sa imenima autora. U pismu Živkovića se dalje navodi da je formiran Sekretarijat čiji je zadatak da provjeri da li su radovi izrađeni u skladu sa uslovima konkursa, to jest da pripremi žiriju materijal za raspravu. Formiranje žirija je u toku, kaže se u posljedjoj rečenici odgovora na pitanja koja smo postavili Direkciji javnih radova.

Tonske odgovore nijesmo uspjeli dobiti, pa time ni mogućnost da direktoru Žarku Živkoviću postavimo potpitanja jer je, kako smo obaviješteni, službeno odsutan. Sa druge strane, kada je ova tema koja danima privlači pažnju crnogorske javnost u pitanju, juče je na konferenciji za medije predsjednik nevladine organizacije "Cetinje - Evropa" Rade Džaković, koji se kao autor djela «Hrama hrišćanskog pomirenja na Cetinju» zavedenog u Registru autorskih djela, žalio na konkurs, iznio je svoja neformalna saznanja o tome šta se dešavalo po zaključenju konkursa:
"Ja sam neslužbeno, od čovjeka koji je prisustvovao, jer su u Vladi Crne Gore bila izložena ta dva rada i njih je, devet, deset pozvano da se izjasne o tom projektu i rečeno mi je da su zadovoljni.No čim ih je Vlada zvala oni su vjerovatno zvani da budu zadovoljni sa tim što je izloženo".
RSE: Znate li o kojim ljudima je riječ?
DŽAKOVIĆ: Ne znam. To možete da pitate u Vladi, odnosno u Direkciji. Čim je čovjek samnom razgovarao nemojte me pitati znam li ga. Bio je on zadovoljan i tako, ali mislim da hram ide gore na plato.
Istoričar umjetnosti profesor Aleksandar Čilikov, žestoki protivnik izgradnje hrama u blizini Cetinjskog manastira i Ćipura, kaže nam da je prema njegovom saznanju problem vlasti da sačine žiri jer niko od stručnjaka neće da se prihvati tog posla:
"Imaju veliki problem sa tim jer mnogi ljudi koji su zvan odbijaju, oni su mi rekli, a ja ih ne mogu imenovati bez njihove saglasnosti, da im je nuđeno da budu u komisiju, pa su oni odbili. Jer znate kako , da neko komisijski pregleda radove na lokalitetu koji nije urbanistički regulisan, tu urbanistički plan Cetinja planira zelenu površinu, a vi pravite projekat. To je van pameti".
RSE: Vas nijesu zvali?
ČILIKOV: Zvao je mene svojevremeno predsjednik Republike (Filip Vujanović) i bio sam 45 minuta kod njega na razgovor. Ja sam mu rekao to što mislim ja o tome, da mislim da tamo ništa ne treba gradit, ja sam tada predložio jednu potpuno drugu lokaciju koja ne smeta istorijskom jezgru, niti Cetinjskom manastiru, ako to već treba da se gradi. A niko ne može negirati da ne treba, ali je sam čovjek koji vjeruje da su to priče za malu đecu, vjerski turizam u Crnoj Gori. Problem je ovdje po mom mišljenju što država stoji iza ovoga, odnosno vrh države, personalno predsjednik Republike i to je problem.
Aleksandar Čilikov je najavio i sljedeće:
"Kompletni tim Narodnog muzeja Crne Gore, svi direktori muzejskih jedinica su protiv toga. Sada će krajem januara da bude jedan veliki skup crnogorskih konzervatora i ja sam pozvan tamo. Oni su svi protiv toga i svi su različitih nacionalnosti i političkih opcija".
XS
SM
MD
LG