Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pritisak krupnog kapitala


Zgrada tvornice kamene vune „Rockwool“

Inspekcijske službe privremeno su zbog zagađivanja zabranile rad jedne tvornice u Istri u vlasništvu Danaca. Par dana kasnije u hrvatski MIP stiže pismo visokog dužnosnika Europske komisije, slučajno Danca, u kojem stoji da ovaj potez hrvatskih vlasti može utjecati na pravnu sigurnost stranih investitora.

Pritisak krupnog kapitala, a ne novi problem između Hrvatske i Europske komisije, tako bi se moglo nazvati skandal oko tvornice kamene vune „Rockwool“, koju su danski investitori izgradili u Istri. A priča je uzbudljiva kao „krimić“!
Prvo je tadašnji HDZ-ov ministar gospodarstva danskom investitoru – bez znanja nadležne državne Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja – odobrio 17 milijuna eura raznih povlastica, uključujući tu i izgradnju trafostanice za tvornicu „tešku“ dva i po milijuna eura, također od novca poreznih obveznika. Onda je izrađena studija utjecaja na okoliš koja je ustvrdila da izgradnja tvornice kamene vune „Rockwool“ u općini Kršan usred najplodnijih polja i farmi središnje Istre neće štetno utjecati na okoliš. Tvornica je na kraju izgrađena, međutim već prva mjerenja u probnoj proizvodnji pokazala su da količina štetnih tvari prelazi dopuštene vrijednosti. Inspekcija Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja je izišla na teren i zabranila probni rad dok se nedostaci ne uklone. Dodatno, inspekcija je ustanovila da su Danci – da bi prikrili zagađenje – krivo baždarili mjerne uređaje u tvornici, a cijev za odvod jedne vrste štetnih stvari spojili na dimnjak, umjesto da plate saniranje tog otpada.
Vjeran Piršić iz udruge „Eko Kvarner“:
„Kao slučajno su krivo baždarili instrumente. I slično kao u legendarnom slučaju u Karlovcu, sproveli su cijev u dimnjak da ne bi imali troškove čišćenja.“
Karlovački slučaj što ga spominje Piršić je – podsjetimo – prolaznik koji je umro od isparavanja kemikalija iz potoka u koji je pivovara u vlasništvi „Heinekena“ ispuštala otpad, umjesto da plate njegovo saniranje.
Prišić pita – kakvi su to dvostruki standardi, jer Danci kod svoje kuće ne bi dopustili da se štetni otpad ispušta u zrak ili vodu, a instrumentikrivo podešavaju?!
Međutim, na inspekcijsku zabranu stiže reakcija sa neočekivane adrese! Christian Danielsson, v.d. direktor Opće uprave za proširenje Europske komisije, šalje pismo u kojem upozorava na zainteresiranost investitora za iznalaženjem „brzog rješenja“ za „Rockwool“, te iznosi mišljenje kako bi zaustavljanje jedne od najvećih greenfield investicija moglo negativno utjecati na pravnu sigurnost investitora, čemu se posebna važnost pridaje u pregovorima o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. Danielsson, slučajno po nacionalnosti Danac, vodi u Komisiji Hrvatsku, Tursku i Makedoniju.
Predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora, Ivo Banac, najavljuje da će se zajedno sa ekolozima boriti protiv ove – čini se – vrlo štetne investicije:
„To ne može biti normalno da nas kritiziraju kad radimo zapravo ispravno.“
Pismo je iz Ministarstva vanjskih poslova proslijeđeno Ministarstvu zaštite okoliša i prostornog uređenja, koje je odgovorilo visokom dužnosniku Europske komisije, kaže za naš radio glasnogovornica Ministarstva, Kata Gojević:
„U našem odgovoru stoji koje sve obaveze i uvjete mora tvrtka udovoljiti, po hrvatskim zakonima, da bi mogla nastaviti s probnim radom.“
Ministarstvo se, dakle, nije uplašilo „teške artiljerije“ iz Bruxellesa – danski investitori moraju poštivati zakone i ekološke standarde. U Istri suogorčeni zbog ovog pisma iz „europske vlade“ i nazivaju to – pritiskom krupnog kapitala. Za naš radio govori predsjednik Istarskog odbora za referendum, Bruno Poropat:
„Krupni kapital je ovdje dobio pomoć iz najviših vrhova Evrope. Oni na nas vrše pritisak da se takva prljavština ovdje na našim prostorima definitivno može staviti u pogon.“
Je li to novi problem u odnosima Hrvatske i Europske unije i komisije, koji će usporiti hrvatske pregovore o priključenju? Nije, procjenjuje bivši ministar europskih integracija, socijaldemokrat Neven Mimica. Hrvatsku, osim vlastitih problema, usporavaju jedino Slovenci:
„Ne mislim da Evropska komisija ili Vijeće EU (zemlje članice u cjelini) imaju nekakav plan posebnog pritiska na Hrvatsku u raznim oblastima. Ali što se tiče trenutno predsjedavajuće države Vijeća EU, mislim da je tu poprilično na djelu gotovo zlouporaba funkcije predsjedavajućeg.“
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG