Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dugotrajne zatvorske kazne za "zemunski klan"


Milorad Ulemek

26 pripadnika Zemunskog klana, nekada najmoćnije kriminalne grupe na Balkanu, osuđeno je u Beogradu na 465 godina zatvora zbog 18 ubistava, tri otmice i dva teroristička napada. Milorad Ulemenk Legija, Miloš Simović. Vladimir Miliosavljević i Sretko Kalinić osuđeni su na po 40 godina zatvora.

Vođa Zemunskog klana Milorad Ulemek Legija osuđen je na maksimalnih četrdeset godina zatvora, koliko su dobili i optuženi Miloš Simović, Vladimir Milisavljević i Sretko Kalinić. Predsedavajući sudija Milimir Lukić u obrazloženju je naveo da je presuda doneta na osnovu jasnih dokaza da su optuženi krivi za zločinačko udruživanje, jer su organizovali bandu radi sticanja moći i finansijske koristi. Slobodan Milivojević, advokat prvookrivljenog Ulemeka, najavio je da će se žaliti na presudu:
“Nadam se da će neko, kad-tad, jednostavno pročitati ovaj predmet i utvrditi da se samo na osnovu izjava svedoka-saradnika, koji čuvaju goli život, svoje porodice i svoju slobodu, ne može utvrditi krivica – mora postojati makar još neki dokaz.”

Za trojicu optuženih, Nenada Opačića, Ninoslava Konstantinovića i Dejana Ranđelovića krivična dela su zastarela, dok je samo Aleksandar Zdravković oslobođen optužbi. Advokat Aleksandar Đorđević:
“Četiri i po godine smo tvrdili da je Aleksandar Zdravković nevin, da ne postoji nijedan jedini dokaz protiv njega, a četiri i po godine je bio u pritvoru. Kao branilac sam, naravno, presrećan i jedva čekam da se obratim njegovoj porodici.”

Osmorica od ukupno tridesetorice optuženih su u bekstvu, a najmanje kazne zatvora su od tri godine, koliko je dobio i Toni Gavrić, radnik BIA-e, nekadašnje Državne bezbednosti. Policijski inspektor Slobodan Pažin, član Zemunskog klana, osuđen je na sedam godina i pet meseci zatvora. Suđenje u beogradskom Specijalnom sudu trajalo je 113 radnih dana, urađeno je 50 veštačenja, iskaz je dalo 79 svedoka, među kojima i četiri svedoka-saradnika.


  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG