Dostupni linkovi

Vanredna vijest

D'Alema-"Hrvatska treba zamrznuti primjenu ZERP-a"


Hrvatska bi trebala zamrznuti odluku o primjeni ZERP-a na članice Evropske unije i riješiti taj problem u evropskom duhu, izjavio je u četvrtak kasno navečer za Slovensku novinskuagenciju STA u Nikoziji talijanski ministar vanjskih poslova Massimo D'Alema prilikom dolaska na neformalni susret šefova diplomatija država Evropske unije iz mediteranskog pojasa.

Susretu prisustvuje i slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel."Italija je za politiku otvorenih vrata. Hrvatska je susjedna država i naklonjeni smo njenom evropskom procesu, pa vjerujem da će se hrvatska vlada sa svakom problematičnom situacijom biti sposobna suočiti u evropskom duhu, bez konfrontacija", rekao je D'Alema.

Kako navodi slovenska agencija, šef talijanske diplomacije istaknuo je da je to stajalište Evropske komisije koje i sam podržava. "Hrvatska mora razgovarati s Evropskom komisijom jer se radi o evropskom, a ne slovenskom ili talijanskom stajalištu. Hrvatska treba razgovarati s (povjerenikom za proširenje) Ollijem Rehnom", rekao je D'Alema.

XS
SM
MD
LG