Dostupni linkovi

Izražena diskriminacija žena na tržištu rada


Zagreb
Zagreb

Hrvatska je, uz Kosovo, na prvom mjestu u Europi po zapošljavanju žena na određeno vrijeme, što sindikati i ženske udruge smatraju jednom od najvećih diskriminacija žena na tržištu rada.

Od ukupno zaposlenih žena u Hrvatskoj, u jednoj godini, čak više od 90 posto se zapošljava na određeno vrijeme – upozorava regionalna koordinatorica međunarodne sindikalne Konfederacije za srednju i jugoistočnu Europu, te centralnu Aziju, Jasna Petrović:
"To su žene koje su osobito ugrožene, koje su apsolutno bez prava na obitelj, na potomstvo, na kredit, na stan, to su žene koje rade na određeno. Hrvatska je po tome na prvom mjestu, uz Kosovo, u cijeloj Europi jer oko 91 posto svih žena, koje su se zaposlile tijekom prošle godine, dobilo je ugovore samo na mjesec, tri mjeseca, šest mjeseci ili godinu dana."
Ružica Kišur-Črlenec osobno je, kao poslovotkinja u jednom zagrebačkom trgovačkom poduzeću, iskusila svu samovolju poslodavca koji ju je zaposlio na određeno vrijeme:
"Od poslodavca sam dobila otkaz iz razloga što sam bila trudna u tom trenutku. To se dogodilo kratko nakon što sam obavijestila poduzeće da ću kroz tri mjeseca morati napustiti posao i otići na porodiljski dopust."
Tužila je poslodavca, ali pravdu još nije istjerala, iako je njezin sinčić, zbog kojeg je dobila otkaz, navršio ovih dana već pune četiri godine:
"Pokrenula sam spor, sve sam to prijavila pravobraniteljici za ravnopravnost spolova, pozvala sam inspekciju rada. Sve se to događalo u rujnu 2003. godine. Sada je 2008. godina. Lako je izračunati koliko to dugo traje."
Sindikalistica Petrović:
"Tu zakoni smatraju da je sve legalno kada žena koja zatrudni dobiva otkaz u formi toga da joj se ne produžava ugovor o radu. To je danas masovna pojava, nažalost. S druge strane pričamo o velikim planovima u vezi nataliteta."
Predsjednica nevladine udruge "Mobing", Jadranka Apostolovski, kaže da im se zbog diskriminacije na poslu javlja baš velik broj trudnica, ali i ostalih zaposlenica:
"Nedugo smo imali čak i jedan čudan slučaj gdje je poslodavac gospođi prijetio upozorenjem na mogućnost otkaza i naveo da je čak i njena prekomjerna težina razlog da svoj posao ne obavlja kako treba. Radi kurirski posao i strašno ju je to pogodilo. Završila je i na psihijatriji."
Hrvatska već četiri godine ima Zakon o ravnopravnosti spolova, no Ustavni ga je sud jučer ukinuo jer ga Hrvatski sabor, 2003. godine, kad ga je donosio, nije usvojio potrebnom većinom glasova. Novom je Parlamentu dat rok od šest mjesec da Zakon uskladi s Ustavom, što pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Gordna Lukač Koritnik, smatra dobrom prilikom da se pojedine odredbe poboljšaju, no pitanje je hoće li:
"Sada se pojavljuje pitanje da li će u Saboru dobiti potrebnu većinu i da li će se izglasati Zakon kakav je sada, ili će se izglasavati neka poboljšana verzija Zakona. Naravno da su svi koji se bave pitanjima ravnopravnosti spolova sada već uočili što bi bilo bolje. Osobno smatram da je sada došlo vrijeme da se pojača represija i da treba početi kažnjavati one koji se toga ne pridržavaju."
SDP-ova zastupnica, Gordana Sobol, također smatra da su žene u Hrvatskoj najviše diskriminirane na tržištu rada, od rada na crno, do zapošljavanja na određeno vrijeme, ili nejednakih plaća, te da društvo, koje želi postati demokratskije, mora konačno progovoriti i o usklađivanju profesionalnih i obiteljskih obveza, gdje žene i dalje nose najveći teret:
"Možda pred koji mjesec u jednim novinama je izašao veliki članak u kojem su pisali o tri vrhunska menadžera u Hrvatskoj – o jednoj ženi i dva muškarca. Svi su tridesetih godina, svi otprilike imaju iste položaje, vrlo uspješni u svome poslu, ali uz jednu bitnu razliku - žena je bila neudata i nije imala djece, a oba muškarca su bila sretno oženjena, sa brdom djece i vjerojatno ženama koje brinu o toj djeci. To je tipična slika jer na neki način, imati djecu i imati vlastitu obitelj, kada su žene u pitanju i kada je karijera u pitanju, neko napredovanje, je to jedan veliki minus. Kada su muškarci u pitanju, kada ima obitelj, onda znači da ima jednu dobru i stabilnu pozadinu."
Tradicijska svijest se, kaže Sobol, još uvijek sporo mijenja, što se može uočiti i u samim novinarskim pitanjima:
"Mislim da niti jedan muškarac političar nije dobio pitanje - kako uspijevate uskladiti sve svoje obiteljske i profesionalne obaveze, s pri tome se još malo bavite sportom ili rekreacijom. Mislim da niti jedan muškarac političar to nije bio upitan. Žena je uvijek upitana – kako Gordana uspijevaš uskladiti sve to u životu."
XS
SM
MD
LG