Dostupni linkovi

Prijeteće pismo Srbima ocijenjeno kao eksces


Split
Split

Crkvenoj općini Srpske pravoslavne crkve u Splitu stiglo je prijeteće pismo neonacističkog sadržaja, u kojem se Srbima prijeti istrebljenjem, a Židovima progonom uz veličanje fašizma i ustaštva.

Međutim, čini se da je to izolirani eksces i da tjedni postizbornih trgovina i koaliranja i imenovanje jednog Srbina na potpredsjedničko mjesto u novoj hrvatskoj Vladi nisu narušili međuetničke odnose.
Veličanje fašizma i ustaštva, prijetnje Srbima, Židovima i predsjedniku Mesiću, kukasti križevi, slova „U“ i sav drugi neonacistički folklor, sadržaj su anonimnog prijetećeg pisma koje je ovih dana stiglo na adresu splitske crkvene općine Srpske pravoslavne crkve. Policija traga za nepoznatim pošiljateljem, a na naš upit jesu li nakon izbora održanih 25. studenog pa do danas zamijećeni pojačani incidenti sa etničkim preznakom, iz Ravnateljstva policije stigao nam je negativan odgovor.
Unazad sedam tjedana od izbora, osim ovog prijetećeg pisma, zabilježena su u Hrvatskoj još tri slučaja motivirana mržnjom prema pripadnicima srpske nacionalnosti – radi se o grafitima neprimjerenog sadržaja, za koje je u jednom slučaju ustanovljeno da su ih pisali maloljetnici. Trenda porasta nema, izričiti su u Ravnateljstvu policije.
Optimistične procjene imaju i politički predstavnici Srba u Hrvatskoj. „Za razliku od strahovanja da će izbori i poslijeizborne koalicije pokvariti međuetničke odnose, dogodilo se suprotno. U vrijeme i nakon izbora kao i posljednjih dana, dakle prije i za vrijeme formiranja vlade, bilježi se znatan napredak u odnosima između Hrvata i Srba. To trebamo iskoristiti za rješavanje konkretnih problema ljudi“, izjavio je potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac za banjalučke „Nezavisne novine“.
Arhijerejski namesnik zagrebački Milenko Popović, za naš radio kaže kako zagrebačka crkvena općina Srpske pravoslavne crkve nije posljednjih tjedana imala problema:
„Nije bilo nekih posebnih ekscesa. Na zgradi crkve imamo dva ormarića gdje izlažemo naše oglase, najvećim dijelom umrlice naših pokojnika. To se često skida, često se po njima piše: ,Jedan vrag manje‘ ili tako nešto. Ali, uglavnom, nekih većih ekscesa nije bilo.“
Gospodina Popovića, međutim, brine što je jedna privatna televizija, uz izjave više građana koji osuđuju splitsko prijeteće pismo, prikazala i mladića na rubu punoljetnosti koji odobrava njegov sadržaj:
„Mene najviše zabrinjava razmišljanje tog mladića – a takvih je, nažalost, mnogo – koji kaže da je to sasvim normalno i sasvim u redu. Ja ne znam samo gde se taj nacionalizam gaji i uzgaja. Da li je to škola, da li je to porodica, da li je to crkva? To je veliko pitanje.“
Po ocjeni predsjednika Upravnog odbora nevladine organizacije Srpski demokratski forum Veljka Džakule splitsko prijeteće pismo može se nazvati ekscesom:
„Da su pronađeni vinovnici onih smrtnih slučajeva u Dalmaciji i zapadnoj Slavoniji i da su odgovarali, vjerujem da više nikom ne bi palo na pamet da pravi incidente. Čim se neke stvari ne sankcioniraju, one se dozvoljavaju. A mladi su nadobudni, teško se kontrolišu, iskaču iz kolotečine, uprskaju stvari… A to je samo znak da se ni sa mladima dovoljno ne radi, da im se ne daju nikakvi kulturni ili sportski sadržaji, već su prepušteni ,ulici‘.“
Generalni sekretar Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ Rade Dragojević prijeteće pismo u Splitu pripisuje maloljetnicima i „ulici“:
„Ja ,ulici‘ ne bih pridavao neku veću važnost. To je polusvijet, koji će polusvijetom uvijek i biti.“
XS
SM
MD
LG