Dostupni linkovi

Vujanović kandidat za predsjednika


Filip Vujanović
Filip Vujanović

Vrh vladajuće Demokratske partije socijalista je predložio dosadašnjeg predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića za kandidata na predstojećim predsjedničkim izborima.

Predsjednik DPS-a Milo Đukanović će biti šef Izbornog štaba, a nakon razgovora sa Vujanovićem manji partner u vladajućoj koaliciji Socijaldemokratska partija odlučiće o podršci Vujanoviću. Koju grupu birača će Vujanović okupiti, te koje su njegove prednosti, a koji nedostaci kao predsjedničkog kandidata.
Potpredsjednik Demokratske partije socijalista Filip Vujanović kojeg je Predsjedništvo stranke predložilo za kandidata na predsjedničkim izborima je poslije šefa partije Mila Đukanovića najbolji kandidat, smatra politički analitičar CEDEM-a Miloš Bešić. Manji koalicioni partner, Socijaldemokratska partija, će se odrediti o podršci Vujanoviću nakon sjednice Glavnog odbora stranke na kojoj će Vujanović obrazlagati svoj program, saopšteno je nezvanično za dnevnik "Vijesti". Da u Socijaldemokratskoj partiji postoje podijeljeno mišljenje o kandidaturi Vujanovića potvrđuje visoki funkcioner ove stranke Džavid Šabović, koji ovako ocjenjuje kandidaturu Vujanovića:
"Mislim da je ovoga puta DPS načinio veliku grešku. Nijesam siguran da će pobijediti sa ovom kandidatom jer Vujanovićeva politčka osciliranja u posljednje vrijeme nijesu garant za pobjedu. Ne vjerujem da će birači SDP-a bezrezervno podržati kandidata DPS-a za predsjednička, pa čak pod uslovim da bude i "zajednički" kandidat. No, to je njihova odluka i srećno im bilo. Šta će biti, narod će odlučiti. Ali i dalje ostajem pri svojoj tvrdnji da je SDP imao mnogo, mnogo kvalitetnijih rješenja od Vujanovića".
Na pitanje šta bi on upitao Vujanovića ukoliko dođe do održavanja sjednice Glavnog odbora SDP-a, na kojoj bi prisustvovao i Vujanović, Šabović kaže:
"To je još jedna potvrda da članstvo, a i u vrhu SDP nijesu svi bezrezervno za predlog da Vujanović bude barem zajednički kandidat. Imalo je mnogo drugih i boljih kandidata, ali što ćemo. Ono što ću mu ja postaviti ili bih mu ja postavio je to, a tiče se prije svega, kada će se konačno i definitivno odrediti u vezi onih stvari koje su vrlo bitne za Crnu Goru. Da li misli da to političko cinculiranje dugo traje i da može dugoročno da daje rezultate".
Analitičar Miloš Bešić takođe potvrđuje da bi Vujanović mogao da ima problem sa dijelom biračkog tijela i to onim tvrđim independističkim dijelom zbog svojih stavova u kojima podržava Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori. Međutim, u jednom trenutku takvi stavovi Vujanovića bi, po Bešiću, mogli biti i njegova prednost:
"Jedna vrsta umerenog animoziteta jednog dela biračkog tela koje pripada onoj čvršćoj independističkoj opciji u onom periodu kada je došlo do blokovskih podela. Tačnije, imao bi gospodin Vujanović uslovno rečeno sa stanovišta tog biračkog tela problematične stavove prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori, uopšte prema srpskom biračkom telu i doista će to proizvesti jednu vrstu umerene distance jednog tvrđeg tkiva u tom delu biračnog tela. Sa druge strane, taj njegov mekši odnos pre svega prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori, a osobno i oko njegovih stavnova i određenog ponašanja koje je gospodin Vujanović imao u prethodnom periodu može da bude i jedna vrsta prednosti u eventualnom drugom izbornom krugu".
Jedan od stavova Vujanovića u sporu između Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i Crnogorske pravoslavne crkve je bio sljedeći:
"Pravoslavna Mitropolija crnogorsko primorska je mitropolija svih pravoslavnih vjernika i onih koji su Crnogorci i onih koji su Srbi i mislim da to razdvajanje na Srpsku pravoslavnu crkvu i Crnogorsku pravoslavnu crkvu dodatno unosi diobe, da dodatno dijeli vjernike, da dodatno dijeli građane i da u tom smislu jedan pravi odnos prema kanonskom ustrojstvu zahtijeva prije svega javno obznanjivanje onoga što je pozicija jedne i druge crkve i poštovanje kanonskog ustrojstva".
Ključna prednost Vujanovća je što u kampanju za predsjedničko mjesto ulazi sa mjesta predsjednika države, a prema riječima Miloša Bešića drugu prednost predstavlja činjenica da je on kandidat Demokratske partije socijalista.
XS
SM
MD
LG