Dostupni linkovi

U Vrhovnom sudu smatraju štetnom odluku RIK-a


Beograd, Palata pravde
Beograd, Palata pravde

Vrhovni sud Srbije upozorio je Republičku izbornu komisiju (RIK) da ne treba da raspravlja, nego da provede odluku tog suda kojom je poništeno rešenje RIK-a da zvaničnicima SAD i Velike Britanije ne dozvoli posmatranje izbora.

Nijedan organ Srbije, pa tako ni Republička izborna komisija, ne sme da ignoriše odluke Vrhovnog suda i ne može da raspravlja ili glasa o tome da li će da odlučuje po odlukama tog suda, ocenjuju pravni stručnjaci povodom sinoćnog odbijanja predloga u Republičkoj izbornoj komisiji da se raspravlja o presudi Vrhovnog suda Srbije. A tom presudom se poništava rešenje Komisije da se predstavnicima ambasada SAD i Velike Britanije ne dozvoli praćenje predsedničkih izbora. Bivši sudija Vrhovnog suda Srbije Zoran Ivošević najpre objašnjava odluku Vrhovnog suda, a zatim i odgovara na pitanje šta bi taj sud preduzeo ukoliko Izborna komisija ponovo donese istu odluku.
“U prvom odlučivanju Vrhovni sud je samo presudio da ta odluka nije u skladu sa zakonom, zbog čega ju je vratio na ponovno odlučivanje. Ponovno odlučivanje mora da se dogodi, to ne zavisi od dobre volje članova Komisije i o tome se ne može glasati. Dakle, mora se ponovo odlučivati, a kakva će biti nova odluka – to je drugo pitanje.Oni mogu da donesu istu, a mogu doneti i drugačiju odluku. Ukoliko donesu istu odluku, onda se može podneti nova tužba, i, ukoliko se podnese, onda bi Vrhovni sud imao punu jurisdikciju da odluči o predmetu spora. To znači – ne da odluči o tome da li je odluka Komisije zakonita ili ne, nego da odluči o samom pravu američke i britanske ambasade da pošalju posmatrače I da kaže: ambasade imaju pravo da budu posmatrači na izborima. Dakle, da odluči o onome o čemu je Komisija, recimo, odlučila po drugi put, a opet pogrešno. Zašto bi bilo uskraćeno pravo tim zemljama da budu posmatrači?! Mislim da je to štetna odluka. Ako ostali posmatrači nisu bili suočeni sa takvom odlukom, zašto bi te dve zemlje bile suočene?! To je diskriminacija, znate, a ona nije dopuštena niti u našem niti u bilo kom drugom pravnom sistemu”.
Republička izborna komisija se pretvorila u politički organ. Njena odluka da se posmatračima Sjedinjenih Država i Velike Britanije ne odobri posmatranje izbora suprotna je osnovnim principima izbornog zakonodavstva Srbije koje garantuje nadziranje i posmatranje izbora. To nije nikakva kontrola u nekom administrativnom smislu već kontrola koja je standardizovana u Evropi i koja se poslednjih godina kod nas praktikovala kao nešto što je sastavni deo demokratske izborne procedure, kaže bivši predsednik Ustavnog suda Srbije Slobodan Vučetić:
“Odluka Republičke izborne komisije je, najblaže rečeno, skandalozna. Danas, posle toliko vremena primene jednog novog izbornog sistema u kojem poslednjih godina nije bilo nikakvih bitnih nepravilnosti u sprovođenju izbora, čiji je sastavni deo, naravno, i posmatračka funkcija raznih nevladinih i drugih organizacija, utoliko je teže razumeti ovaj gest. On je, očigledno, politički motivisan i duboko je antievropski, antiamerički orijentisan od strane onih partija koje, inače, u svom svakodnevnom političkom delovanju pokazuju otvoreno političko neprijateljstvo prema svemu što dolazi kao inicijativa od Amerike ili Evropske unije. Najzad, to je utoliko teže razumeti što su dozvolili predstavnicima drugih država – Ruske Federacije, Slovačke i još nekih zemalja – čime je napravljena diskriminacija i po tom osnovu. Bilo bi to unekoliko lakše razumeti da je zauzet stav da predstavnici ambasada bilo koje države ne mogu posmatrati izbore. Moglo bi se to braniti nekim eventualnim razlozima koji bi se svodili na to da je to funkcija nevladinih organizacija, specijalizovanih komisija Evropske unije itd. Međutim, ovde je očigledno reč o političkoj diskriminaciji, i to vrlo gruboj, koja nema uporište ni u čemu sem u revanšizmu i otvorenoj političkoj netrpeljivosti”.
Srećom, kaže naš sagovornik, Vrhovni sud je doneo odluku o poništenju rešenja Komisije primenjujući Zakon o izboru narodnih poslanika i Predsednika Republike. A ako bi izborna komisija, koja će verovatno danas ponovo odlučivati o zahtevima ambasada Sjedinjenih Država i Velike Britanije, još jednom donela istu odluku, Vučetić kaže da bi Vrhovni sud, kao najviša pravosudna instanca, preuzeo odlučivanje u svoje ruke:
“Vrhovni sud bi onda svakako trebalo da primeni sredstva prinudne primene te odluke. Ta sredstva su propisana Zakonom o izvršnom postupku.
RSE: A, da li bi za to bilo vremena? Sutra je već 18. januar.
Vučetić: Do izbora ima cela dva dana. Sud bi, ako bi RIK doneo istu odluku, već sutra mogao, odnosno, morao, radi čuvanja legitimnosti izbora, ali pre svega radi autoriteta najviše sudske instance kad je reč o izbornim sporovima, da preduzme sve radnje koje mu stoje na raspolaganju da obezbedi prinudno izvršenje svoje odluke.
XS
SM
MD
LG