Dostupni linkovi

Tadić: Otvaranje prema svetu


Boris Tadić na predzbornom skupu u Nišu
Boris Tadić na predzbornom skupu u Nišu

Intervju sa Borisom Tadićem, predsednikom Srbije, liderom Demokratske stranke i predsedničkim kandidatom.

Na pitanje da li Srbija treba da ide prema evropskim integracijama bez bilo kakve zadrške, u intrevju za agenciju Fonet Boris Tadić kaže:
Tadić: Uprkos činjenici da je većina gradjana Srbije nedvosmisleno za članstvo u Evropskoj uniji (EU), postoje pokušaji tokom ove kampanje da se EU predstavi u vrlo negativnom kontekstu, i da se preusmeri volja gradjana Srbije izkazana još 5. oktobra 2000. godine kada je faktički plebiscitarno odlučeno da Srbija ide u EU, a nakon toga i mnogim odlukama u našim institucijama. U svakom slučaju sam ubedjen da i ova predsednička kampanja, kada su ove intervencije usledile, neće promeniti tok političkog procesa u Srbiji i da će ta osnovna direkcija prema članstvu u EU biti zadržana jer, objektivno, Srbija nema alternativno rešenje. I, s druge strane, to je ubedljivo najbolje rešenje. Ubedjen sam da ćemo potpisati Ugovor o stabilizaciji i asocijaciji, samo što ovog trenutka niko ne može da kaže da li će to biti 28. januara ili nekog drugog datuma, ali to će se morati desiti početkom ove godine. Ali to zbilja zavisi od EU, jer samiti koje njihovi lideri održavaju jesu periodični, a na takvom jednom samitu je moguće da Srbija bude pozvana da potpiše Ugovor o stabilizaciji i asocijaciji.
Istovremeno, Tadić smatra da su pitanja evropskih integracija i statusa Kosova povezani na specifičan način jer "Srbija vodi pregovore sa EU i misleći na Kosovo".
Tadić: Sve ove pregovore koje vodimo, vodimo i misleći na Kosovo i Metohiju, želeći da ono što popnemo, na lestvici na koju se popnemo, važi i za Kosovo i Metohiju, u prvom sledećem trenutku. Ali se mi time ne odričemo Kosova i Metohije, što žele neki učesnici unutrašnje političke debate u Srbiji da prikažu, nego sasvim suprotno: mi vučemo Kosovo prema evropskim integracijama zajedno sa celom Srbijom, zato što Kosovo objektivno danas nema ni institucionalne kapacitete, ni demokratski potencijal, ni ekonomiju, ni poštovanje ljudskih prava kakvo jeste na evropskom prostoru."
S obzirom na brojne kontroverze o upućivanju misije EU na Kosovo, Tadić odgovara i na pitanje postoji li pravni osnov za takvo angažovanje EU.
Tadić: Mi hoćemo da misija, koja god da je na Kosovu, prodje proceduru Saveta bezbednosti. U našoj javnosti je stvoren utisak da je Srbija protiv evropske misije na Kosovu i Metohiji. Ne radi se o tome, nego o našoj potpuno prirodnoj potrebi da se čitav proces drži unutar okvira Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Za nas je čitav proces počeo tamo i mora da se tamo završi. To znači da sve što se dešava na Kosovu i Metohiji, u našoj južnoj pokrajini, mora da dobije pečat Saveta bezbednosti. I to je naš stav. Mi dakle nemamo problem sa tim koja je misija na Kosovu i Metohiji, da li slovačkim ili češkim vojnicima na Kosovu komanduje komandant KFOR-a ili evropskih snaga, već imamo problem sa načinom na koji misija dolazi na Kosovo, jer smatramo da, ukoliko okvir izadje iz okvira Saveta bezbednosti, ulazimo u opasnu zonu u kojoj se proces vodi sa stanovišta medjunarodnog prava na nekorektan način; s druge strane, zato što to otvara i neke nove mogućnosti u budućnosti da se krši medjunarodno pravo i da se nameće volja pojedinim državama."
Boris Tadić ističe da Srbija mora nastaviti da se otvara prema svetu.
Tadić: Ja znam da narod ne živi dovoljno dobro, meni je to potpuno jasno. I da mora da živi mnogo, mnogo bolje. Ali, jedini način da živi mnogo bolje je da nastavimo ovaj proces promena – otvaranje zemlje prema svetu, pribavljanje starnih investicija, integraciju u EU, otvaranje novih radnih mesta, podizanje životnog standarda, osnaživanje državnih kapaciteta da rešava dalje probleme sa kojima smo se suočavali, koji su u nasledje ostavljeni nakon vladavine Miloševića i radikala devedesetih godina.
Aktuelni predsednik Srbije i predsednički kandidat Boris Tadić poziva gradjane da u što većem broju izadju na izbore.
Tadić: Pozivam gradjane da izadju na izbore jer je to još jedan datum kada potvrdjujemo da li Srbija ide u pravcu EU, ili se Srbija ponovo koleba i tumara na Balkanu.
XS
SM
MD
LG