Dostupni linkovi

EU odgađa odluku o slanju misije na Kosovo?


Brisel, sedište Evropske komisije
Brisel, sedište Evropske komisije

EU trebalo je, prema najavama Beograda, da donese odluku o slanju svoje misije na Kosovo 28. januara. A prema neslužbenim izvorima iz sedišta EU, prenose beogradski mediji, slanje misije će se odložiti.

Michael Emerson, ekspert iz briselskog Centra za studije politike, navodi za naš program da nije informisan o 28. januaru, kao o terminu za slanje civilno-pravne misije Unije na Kosovo, a o tome da li se i kada bi se to moglo dogoditi, kaže:

“Naravno, visoka politika oko tog pitanja je još uvek fluidna i diskusije o tome još traju. Pokušava se da se na najbezbolniji mogući način nađe rešenje koje bi vodilo računa i o Kosovu, i o aktuelnoj situaciji u Srbiji, kao i Ujedinjenim nacijama i Rusiji. Dakle, precizno određivanje termina za slanje misije Evropske unije u vezi je sa svim tim”.

Naš sagovornik kaže da Brisel nema više problema u vezi sa pravnim osnovom za slanje svoje misije na Kosovo. Generalni stav je da je formulacija rezolucije 1244 dovoljno otvorena da opravda prenošenje odgovornosti sa Ujedinjenih nacija na Evropsku uniju, da, dakle, pokrije slanje nove misije. Ni Vladimir Gligorov, naučni saradnik bečkog Instituta za međunarodna ekonomska istraživanja nema informaciju da je za 28. januar Brisel prvobitno zakazao donošenje odluke o slanju misije EU na Kosovo.

“To je bilo tako rečeno u Beogradu, meni je nepoznato da je tako bilo najavljeno u Briselu. Koliko ja to razumem, oni su sada, nakon donošenja te odluke u decembru o tome da će slati tu misiju, u procesu nalaženja ljudi i modaliteta u okviru kojeg bi to mogli da urade – unutar same Evropske unije. To je tako bilo najavljeno u Beogradu da bi se sada moglo reći da je dobro da su ovi u Briselu poslušali Beograd, ali mislim da to nikada nije bilo tako čvrsto vremenski određeno i nije se uopšte planiralo za 28. januar. Takođe mi je nepoznato da se za 28. januar nešto čvrsto planiralo i ovo potpisivanje Sporazuma o pridruživanju o kome se u Beogradu govori jer i to zahteva dosta komplikovanu proceduru u okviru same Evropske unije”.

Upitan da li je termin slanja misije Evropske unije na Kosovo u neposrednoj vezi sa tajmingom srpskih predsedničkih izbora, Michael Emerson kaže:


"Da, ali takođe je u vezi i sa tajmingom donošenja odluke kosovskih vlasti. Juče sam dobio informacije da je 12. februar datum kada će na Kosovu biti proglašena deklaracije nezavisnosti”.

Vladimir Gligorov ne veruje da se već zna termin usvajanja deklaracije nezavisnosti Kosova, uprkos mnogim medijskim tvrdnjama da je dogovor o tome već postignut, ali i on veruje da će se to, sudeći prema izjavama, dogoditi u ne naročito dugom vremenskom roku. Podseća na to da će se to desiti u koordinaciji sa glavnim svetskim prestonicama.

“To nije uopšte tako jednostavno s obzirom na to da imate 27 igrača, plus samu Komisiju u Evropi, pa zatim imate Srbiju, pa imate Kosovo, pa imate Savet bezbednosti, pa imate Sjedinjene Države… tako da vi ne možete da kažete danas da će to biti 12. ili 13. februara. Međutim, sudeći po izjavama koje se daju, svakako je to nešto što će se dogoditi u nekom ne naročito dugom vremenskom roku”.

XS
SM
MD
LG