Dostupni linkovi

Besplatne akcije od kraja januara


Beogradska berza

Građani Srbije već od kraja januara ove godine moći će da se evidentiraju da bi dobili besplatne akcije javnih preduzeća. Ovo je prvi put u Srbiji da građani ostvaruju ovo pravo.

Procenjuje se da oko četiri miliona ljudi može da se nada besplatnim akcijama.

“Mislim da je u redu i na svom mestu da svako dobije svoje.”

RSE: Gde ste radili?

“Radio sam u industriji traktora i mašina na Novom Beogradu 37 godina. Kakvu korist očekujem? Trenutno nemam prava da idem na lečenje i pare mi trebaju da mogu da uzmem lekove.”
“To mi je nešto sumnjivo - mislim da je to neki izborni trik.”

RSE: Ako biste dobili neke pare na šta biste ih potrošili?

“Koliko para?”

RSE : Oni kažu 1.000 eura.

“To nije ništa, potrošio bih ih na obične stvari.”

RSE : Očekujete li da će to biti, kako to narod kaže, pošteno?

“E, u to ne verujem jer mi uvek nađemo neku rupu kako bismo mogli nešto da ukrademo.”
“S obzirom koliko je bilo raznoraznih izigravanja isto može da se desi i ovog puta.”
“Na šta bih potrošio? Ako bi to bila velika para kupio bih stan.”
“Neka dele, meni ne treba. Neka daju vama mladima.”

Ovako su Beograđani za naš program govorili o podeli besplatnih akcija u predstojećoj privatizaciji javnih preduzeća. Građani će imati priliku da to pravo iskoriste tako što će se evidentirati u poštama od 28. januara do 31. jula. U Pošti Srbije rekli su nam da je interesovanje ogromno, ali više detalja nisu hteli da saopšte jer još nije potpisan ugovor sa Agencijom za privatizaciju.

Kako je najavljeno, biće podeljeno 15 odsto vlasništva šest javnih preduzeća - Naftne industrije Srbije, Elektroprivrede Srbije, Telekoma, JAT airways-a, Aerodroma Nikola Tesla i Galenike. Posle privatizacije, kada se utvrdi njihova tržišna cena, građani će imati mogućnost da besplatnim akcijama trguju na berzi. Ekonomista Milan Kovačević, konsultant za strana ulaganja, za naš program kaže da je obaveza podele akcija građanima već sadržana u Zakonu o privatizaciji, i da je krajnje vreme da se sprovede:

“Nisam siguran da je pronađen najbolji način da se to realizuje jer je predviđeno da akcije, koje su već stavljene u privatizacioni registar, budu prvo prodavane pa tek onda da restlovi budu podeljeni, iako bi bilo pametnije da je obratno – da baš te akcije koje se mogu prodati budu podeljene građanima a da ono što se ne može prodati na sebe, eventualno, preuzme država i plati ih u novcu.”

Biće poteškoća da se na ovaj način realizuje podela svih akcija, smatra Kovačević:

“Čitav postupak je i komplikovan i dosta skup. U ovom momentu se postavlja pitanje da li je baš sada pravo vreme da se dele novci od strane države, koja inače mnogo uzima od građana i koja ima mnogo svojih obaveza.”

Najavljujući akcije za sve, ministar ekonomije Mlađan Dinkić rekao je da je ovakva podela jedinstvena i da ni jedna zemlja u tranziciji nije uradila ništa slično:

“Cilj besplatne podele akcija jeste da se akcionari masovno uvedu u javna preduzeća kako bi bolje kontrolisali menandžment javnih preduzeća i kako bi njima indirektno upravljali kroz svoje skupštine. Moram da kažem da su ovo su besplatne akcije koje su potpuno različite od vaučerske privatizacije - ovo nisu vaučeri već akcije. Ovo će imati veoma jak obrazovni efekat na naše stanovništvo, s obzirom da idemo i težimo ka EU moramo se naučiti akcionarstvu – ulaganje štednje u akcije je nešto što je potpuno prirodno u svim razvijenim zemljama, a tako će biti i u Srbiji.”

Prema prvim procenama, građani bi trebalo da dobiju akcije u vrednosti od po hiljadu evra, dok zaposlenima i bivšim radnicima u javnim preduzećima sleduje 200 evra po godini staža. Ekonomista Milan Kovačević smatra da se sada o iznosu ne može precizno govoriti:

“Predviđeno je da se sva prava upišu na akcije pa kada se privatizuje, na primer, NIS građani će dobiti parče kapitala NIS-a, zatim kada se privatizuje sledeći ponovo parče itd. Kada se privatizuje neko od tih preduzeća građani će biti u mogućnosti da i oni iznesu svoje akcije na berzu i tek tada će znati koja je njihova cena, a cena akcija je i njihova vrednost. Po sadašnjem stanju, po sadašnjoj vrednosti tih preduzeća, neće se dobijati po 1.000 eura nego manje.”

Profesor Milan Kovačević zaključuje da je najveća korist za građane to što će konačno dobiti ono što im pripada:

“Za sada neka budu srećni što su dobili neki poklon, iako je on na dugom štapu –biće umesnije govoriti šta da rade kada budu mogli da realizuju taj poklon.”
XS
SM
MD
LG