Dostupni linkovi

Zanimljivosti: Popodnevni san poboljšava pamćenje


Prema posljednjim istraživanjima naučnika u Kanadi i Izraelu, popodnevno spavanje dobro je iz nekoliko razloga.

Osim što snižava krvni tlak i smanjuje opasnost od srčanih oboljenja, jednoiposatni počinak u popodnevnim satima poboljšava sposobnost pamćenja.

Naučnici su, eksperimentima na dvije grupe ljudi utvrdili da su oni, koji su imali mogućnost odspavati nakon što su im "izdati zadaci", mnogo uspješnije izvršili obaveze od onih koji su odmah prionuli na posao, bez "trunke popodnevnog sna".

Istraživači vjeruju da "siesta" konsolidira pamćenje, odnosno da odmor pomaže našem mozgu da sačuva mnoge naizgled nevažne podatke koji su nam ustvari potrebni.

Avi Karni iz Centra za istraživanje mozga i njegove funkcije Univerziteta u Haifi, koji je jedan od koautora studije vjeruje da odrasla osoba koja u svom dnevnom rasporedu ima različite vrste zadataka mora svom mozgu dati šansu da prerasporedi stvari i nauči kako ih savladati. A za to je, kaže Karni, idealno popodnevno spavanje.

Probleme na ovaj način ne mogu solvirati oni koji inače loše spavaju. Istraživači s Univerziteta Wisconsin trenutno eksperimentiraju s bezopasnim magnetnim impulsima koji mogu usporiti moždane talase koji su karakteristični za duboki san. Za sada pokusi na volonterima daju odlične rezultate, ali uredjaj mora proći mnogo ozbiljnije testove da bi se i pojavio na tržištu i počeo masovno upotrebljavati.
XS
SM
MD
LG