Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Podrška Srpske liste Borisu Tadiću


predizborni plakati sa likom Borisa Tadića

Uoči srpskih predsedničkih izbora: Srpska lista za Kosovo i Metohiju podržava predsedničkog kandidata Borisa Tadića. Pripreme za izbore u Kosovskoj Mitrovici teku kako je planirano, a OEBS se izborima uopšte ne bavi.

Predstavnik Srpske listeza Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović smatra da bi pobeda predsedničkog kandidata Borisa Tadića najpovoljnije uticala na položaj Srba na Kosovu.
“U slučaju pobede Tomislava Nikolića, ja sam gotovo siguran da će se pitanje statusa Kosova i Metohije rešavati po ubrzanom postupku. Ukoliko pobedi Nikolić, mi već sutradan možemo očekivati da velike svetske sile zaključe da se Srbija nije promenila, da je to ona ista Srbija iz vremena Slobodana Miloševića i onda će se ponovo otvoriti čitav paket optužbi protiv Srba koji su bili dominantni u medijima i u javnosti devedesetih godina. Ja ne tvrdim da će predsednik Boris Tadić uspeti u svojoj jakoj želji da sačuva Kosovo, ali u svakom slučaju sa njim na čelu imamo kakve-takve šanse da sačuvamo Kosovo. Sa Nikolićem, bojim se, ta će stvar biti odmah završena”, kaže Ivanović.
Pitali smo portparola OSCE-a na Kosovu Eli Flen kakv je stav te organizacije po pitanju organizovanja srpskih predsedničkih izbora na Kosovu.
Predsednički izbori u Srbiji su u potpunosti van mandata misije OEBS na Kosovu. Tako da se,ne bavimo ni na koji način srpskim predsedničkim izborima. Ne bavimo se izborima, ali ih ni na koji način nećemo ni ometati. Izbori su van naših kompetencija iI nećemo imati učešća u ovim izborima”, kazala je Flen za radio Slobodna Evropa.
Inače, u kosovsko-mitrovačkom upravnom okrugu povodom predstojećih predsedničkih izbora u Srbiji, zakazanih za 20. januar, pravo glasa ima ukupno 46.575 birača koji će glasati na 94 izborna mesta - potvrdio je u izjavi za naš program načelnik kosovsko-mitrovačkog okruga Momir Kasalović.
Najviše biračkih mesta ima na teritoriji opštine Leposavić, ukupno 33. U Kosovskoj Mitrovici 21 biračko mesto, Zubinom Potoku 21, u Zvečanu 10 biračkih mesta, u Vučitrnu 7 I u opštini Srbica 2 izborna mesta. Kasalović je istakao da se primopredaja glasačkog materijala od strane Republičke izborne komisije ( RIK) i radnih tela za celo Kosovo po prvi put vrši danas direktno u Kosovskoj Mitrovici.
Do sada se sav glasački materijal preuzimao u Raškoj, dok se evo po prvi put on preuzima u Kosovskoj Mitrovici. Naime, predstavnici RIK-a su imali sastanak u južnom delu Mitrovice sa predstavnicima UNMIK administracije sa kojima su usaglasili sve neophodne radnje, poput pratnje, kako bi taj glasački materijal stigao uredno i na vreme u svim mestima na Kosovu. Moram da istaknem da sve pripreme i aktivnosti za predstojeće izbore protiču bez bilo kakvih problema i da do danas nije bilo ni najmanje manjkavosti”, kazao je Kasalović
XS
SM
MD
LG