Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Od velikog broja saobraćajnih nesreća koje se dogode u Crnoj Gori dio se odnosi na noćne jurnjave automobilima kroz Podgoricu, Nikšić i druge gradove. U posljednje vrijeme su sve češće tragične posljedice tih noćnih automobilskih trka. Da li je ovaj ozbiljni društveni fenomen moguće zaustaviti i kako?

Posljednih mjeseci na gradskim ulicama u Crnoj Gori dogodilo se na desetine saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom. Matrica je bila ista. Uglavnom su nakon cjelovečernjeg provoda u kasnim satima ginuli mladi ljudi u automobilima koji su se kretali nevjerovatnim brzinama glavnim gradskim ulicama. Da li je riječ o svojevrsnom sociopsihološkom i društvenom problemu i kako se boriti protiv toga pitali smo psihijatra Borislava Mitrića koj najprije odgovara na pitanje što motiviše mlade ljude da ulaze u rizik brze vožnje i da li su svjesni tog rizika:
"Oni su svjesni da postoji rizik. Oni su svjesni da se može fatalno završiti, međutim, ta njihova svjesnost, odnosno računljivost u tragediju ili u neku nesreću bitno smanjen. Nije toliko smanjen da ne mogu odgovarati pred zakonom, da nijesu svjesni da rade prekršaj zakona, saobraćajni prekršaj, ali nijesu uračunljivi da prilagode svoju vožnju jer ih ta njihova odluka više vuče tome da se isprobaju, da se na neki način dokažu da to mogu, ali svjesni su svakako da prave saobraćajni prekršaj, međutim, nijesu svjesni kakve to mogu posljedice bit. Tu im je svjesnost smanjena, odnosno bitno im je smanjena svjesnost za to".
Povodom pogibija na gradskim ulicama, uputili smo pitanje Upravi policije o tome u kojoj mjeri je zabilježen veći broj prekršaja saobraćajnih prekršaja saobraćajnih prekršaja na ulicama Podgorice, posebno tokom noći, da li će policija pojačati eventualno nadzor ili bi eventualno trebalo uvesti kamere preko kojih bi se pratio tok saobraćaja. Do sada nijesmo uspjeli da dobijemo odgovore zbog zauzetosti nadležnih, a član Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Zeković kaže da bi tema divljanja automobilima mogla da bude otvorene na nekoj od sjednica ukoliko je iniciraju građani ili sami pripadnici policije. Zeković kaže da velike kazne za saobraćajne prekršaje nijesu postigle efekat:
"Ja sam svakao raspoložen da tu temu otvorim na nekoj od narednih sjednica Savjeta za građansku kontrolu rada policije i mislim da bi to moglo da se tretira potpitanjem da li u konkretnim situacijama službenici policije primijenjuju sva policijska ovlašćenja koja im je zakon dao na usluzi. Kazne su sa jedne strane već dovoljno snažne i jake da to nije proizvelo onaj efekat koji se očekivao. Čini mi se da možda i samo sticanje vozačke dozvole treba na neki način pooštriti i više staviti pod kontrolom nadležnih organa i mislim da bi u tom demenu trebalo na neki način primjeniti restriktivniju politiku po pravcu dobijanja vozačke dozvole".
Odgovarajući na pitanje kako spriječiti razvijanje negativnog fenomena divljanja automobilima, Borislav Mitrić takođe kaže da je najveći problem u obrazovanju mladih ljudi:
"Vrlo često se kaže da se treba pooštriti neke sankcije, da se treba pojačati policija i tako dalje, ali mislim da se treba pojačati nekakav vaspitni rad sa tim mladim ljudima. Ja ipak mislim da je naša omladina solidna, međutim, mislim da ima manjak obrazovanja u odnosu na nas starije koji su završavali srednje škoke i imali smo mnogo veće obrazovanje nego današnja omladina koja završava srednje škole, a to imam u svakodnevnom radu koje mogu potkrijepiti tu izjavu i dokazima. Treba više raditi sa tim ljudima, da treba više razgovarati i na kraju krajeva treba da se pojačaju više te kontrole u tim konzumacijama raznih supstanci, a i alkohola".
Nadležnosti opštine Podgorica su ograničene u oblasti saobraćaja. Međutim, prema riječima odbornika Socijalističke narodne partije Nevena Gošovića, grad bi mogao da učini određene aktivnosti koje bi imale za cilj sprječavanje posljedica nesavjesne vožnje:
"U nedležnosti glavnog grada u toj oblasti su zaista ograničene. Ono što smatram da bi svakako trebalo inicirati kada je u pitanju glavni grad i grad njegovih organa mjere dodatne sabraćajne signalizacije, uvođenje što većeg broja ležećih policajaca i pokrivenost kamerama onih glavnih gradskih saobraćajnica gdje se uglavnom u noćnim časovima i odvija ta prebrza nekontrolisana vožnja".
  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

XS
SM
MD
LG