Dostupni linkovi

Rajs u iznenadnoj poseti Iraku


Bagdad, 15. januara, irački premijer Nuri al-Maliki i američka državna sekretarka Condoleezza Rice
Bagdad, 15. januara, irački premijer Nuri al-Maliki i američka državna sekretarka Condoleezza Rice

Američka državna sekretarka Kondoliza Rajs (Condoleezza Rice) doputovala je u utorak u nenajavljenu posetu Bagdadu u cilju ohrabrivanja daljeg pomirenja

nakon što je irački parlament prošlog vikenda usvojio zakon kojim se članovima nekadašnje partije Sadama Huseina omogućava uključivanje u javni život pa i zapošljavanje u državnu službu.

Rajsova, koja prati američkog predsednika Džordža Buša (George W.Bush) u poseti Saudijskoj Arabiji i drugim bliskoistočnim zemljama, nakratko je otputovala u Bagdad kako bi iskoristila dosadašnji napredak i ohrabrila napore za pomirenje i "zakonodavne aktivnosti" u Iraku.

U subotu je Buš pohvalio irački parlament zbog usvajanja zakona kojim se uvode hiljade bivših pristalica sada raspuštene Baat partije Sadama Huseina u vladine strukture. Reč je pre svega o onim članovima koji nisu bili na vodećim položajima u stranci i nisu počinili zločine. Zakon takođe predviđa da se "kazne" bivši članovi Baat partije za koje se utvrdi da su krivi za počinjene zločine i da žrtve mogu da se obrate specijalnim sudovima da traže nadoknadu, što je bio zahtev šitskih zvaničnika.

Takozvanu "debaatifikaciju" je zahtevao američki administrator Pol Bremer neposredno posle invazije Iraka u martu 2003, što je dovelo do toga da se, posle raspuštanja iračke vojske, stotine hiljada Iračana nađe na ulici i da se mnogi od njih pridruže pobunjeničkim sunitima.

Za vreme vladavine Sadama Huseina, koji je pogubljen u decembru 2006. zbog zločina počinjenih protiv šiita, članstvo u Baat partiji je bilo preduslov za bilo kakav odgovoran položaj.

SAD se pribojavaju da nakon relativnog zatišja u poslednjih nekoliko meseci Irak može ponovo skliznuti u nasilje ukoliko se ne ubrzo ne učine koknretni koraci na pomirenju većinskih šiita, sunita i Kurda. Nakon zakona koji omogućava reintegraciju bivših članova Sadamove partije, SAD traže usvajanje novih zakona, uključujući o održavanju lokalnih i regionalnih izbora kao i ravnomernoj podeli naftnog bogatstva i ostalih prirodnih resursa između različitih etničkih i verskih grupa u Iraku.

XS
SM
MD
LG